Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Moonlight

Moonlight Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

Будемо чекати, тим більше мені та незрозуміла алергія не подобається. А коли оптимально починати - в 6 місяців? І якщо я наступні 10 днів не буду брати його з собою за стіл (він дуже нервує, коли бачить що хтось щось їсть і вимагає того, навіть кричить), то це не вплине негативно на харчовий інтерес?

3. Suzi

Оптимально починати після 6-ти місяців, коли в дитини активний харчовий інтерес. Тобто цих 2 пункти обов*язкові. Дивитись на відсутність реакцій, що свідчать про неготовність - висипка, запор, інші алергічні прояви, неспокій (тут треба уважно спсотерігати, бо часом зуби можуть турбувати).
    Не бійтесь так запізнитись. Тут краще пізініше , ніж раніше.
    В нас, наприклад, був фальстарт - десь в такому ж віці (5 с копійками міяців), малий так розмахував руками і вимагав їжу, що я сама не могла поїсти. Тоді чоловік мені каже - та дай йому кусок. Я дала мікродозу. І він відволікся, я спокійно доїла. Тоді я вирішила, що все-таки ще чекаю. На кілька тижнів. Десь після півроку він знов почав активно вимагати. А потім почав повзати-вставати і за стіл рідко коли зі мною сідав, бо були інші важливіші справи. Я дуже втішилась , що нарешті можу сама спокійно поїсти. За кілька тижнів , а може і місяць він наповзався і інтерес знов повернувся (мама все-таки біжить за стіл і щось там смачно жує!), і до сьогодні маю дитину з чудовим апетитом, яку ми називаєм "мрія кожної бабці".
    Менше думайте, про те як нагодувати дитину, більше показуйте власним прикладом ;) Діти оце бажання нагодувати відчувають моментально і реагують відмовою.

4. Moonlight

На мене теж чоловік напосів - дай йому, він так просить, він великий вже і т.п.
    Та в мене немає такої цілі, щоб його нагодувати-напхати їжею, швише навпаки нам циці достатньо. Тим більше Дмитрик важить щось 10 кільо з копійками. Просто всі навколо напосіли, що він великий вже, що він хоче, дай йому їсти нормально і так далі (ми зі свекрами живемо). Дякую за поради, будемо чекати 6 місяців і тоді вже харчового інтересу:girl_yes:

5. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

я вже не знаю, в якій темі про то писати)), але оскільки педприкорм несе в собі і виховний момент, то мабуть мені сюди.
    отже до прикладу, приходить катруся на кухню і каже ням-ням, просить поїсти, даю вівсянку з яблуком в її тарілку (вона їсть лише сама зі своєї посуди, на пропозиції її погодувати, чи взяти з моєї ложки категорично каже "ні!" і відвертається"). сідає за свій столик, з"їдає 3 ложки, нагадується, що в неї є іграшкова посудка, біжить за нею, приносить і починає перекидати кашу. я забираю їжу, дитина кричить, що хоче ще. забрала іграшки, посадила знов їсти, за пару секунд встає з тарілкою йде в кімнату годувати звірят. знов забираю. ніби хотіла їсти, але не вийшло.
    і таких ситуацій на по 3-4 день, під час кожного прийому їжі вона придумує собі чимось бавитись.
    коли їмо разом всі за столом, то постійно норовить вилізти з ногами на стіл, перекладає їжу з різних тарілок, надкушує, випльовує, бере новий кусок, знов те саме, спускаємо на землю - плач, на руки - повторюється те саме. і якщо в ситуації, коли вона їсть сама, я можу забрати її тарілку і ми йдемо в кімнату бавитись, то коли всі сидять за столом її не реально відмежувати від їжі, бо тоді не поїсть ніхто, істерика. ми вже з чоловіком їли стоячи з тарілками в руках:girl_mad:, хоч розумію, що то негативний момент, але що інакше придумати я не знаю.
    що робити?

6. Suzi

Читати теорію спочатку.
    За столом мама (батьки) встановлює межі дозволеного.
    Якщо пояснення з одного разу не діє (а воно частіше так і буває на початку), дитина фізично забирається з-за столу. І цілком логічно, що вона буде плакати! Дитина плаче, а мама спокійно пояснює, що за столом їдять, їжею не бавляться, а тільки їдять. Їдять люди - мама, тато, маленька бубочка. А ляльки їдять з лялькового посуду лялькову їжу. І якщо маленька бубочка буде носити мамину їжу (а вся їжа - мамина!!), то мама забере їжу і не дасть її бубочці. Навіть якщо бубочка буде плакати. А для того, щоб їсти, треба сісти за стіл і їсти. Якщо дитина не їсть, її виносять з-за столу. А батьки - їдять. Сидячи.
    Питання - що за свій столик? Окреме місце від обіднього столу?

7. Corena

от ніби знаю теорію, і намагаюсь слідувати їй, але чи то терпіння і наполегливості мені бракує, чи занадто швидко чекаю результату, але здається, що нічого не міняється.

дитина дуже активна, вона не просо сяде на підлогу плакати ,а буде всіма можливими способами намагатись залізти на стіл, вона легко сама залазить на стілець, а зі стільця куди завгодно, відсуваємо стільці, лізе на руки.
    ну тут розумію, треба стояти твердо на своєму і має перейти якийсь час, що вона зрозуміє і більше повторюватись не буде.
    дитячий столик з кріселком. коли дитина просить щось перекусити чи поїсти в позаплановий час, наприклад я готую, вона побачила щось їстівне і просить, або я складаю посуд, а вона побачила свою тарілку і кричить ням-ням, то в такому випадку саджу за дитячий столик, щоб не ходила з їжею по хаті, а з дорослого вона не дістає. от мене ще цікавив той момент ,чи взагалі практикується давати дитині їжу, коли з дорослих ніхто не їсть, а дитина просить. як в тому випадку поводитись? теж брати собі і дитину на руки? чи можна дитині дозволяти їсти самій?

---------- Додано в 12:52 ---------- Попередній допис був написаний в 12:48 ----------

і ще таке: ми з чоловіком снідаємо, коли дитина ще спить. як бути з дитячим сніданком? сідати з нею вдруге? і от зараз на обід, прийшли з гуляння, попросила груди і в моменті заснула ,пообідати зі мною не встигла. пропускаємо, чи сідати з дитиною обідати, коли прокинеться?

8. Suzi

Впевненності.
    Так. Зрозуміє тоді, коли відчує мамину впевненість, що інакше бути не може, тому що інакше не може бути.

Підкладіть щось на крісло за обіднім столом, щоб вона діставала. Або якщо це яблуко-хлібчик, нехай їсть за своїм, але правила поведінки за столом зберігаються ті самі.

Набагато легше говорити з дитиною про те як треба, коли мама впевнена в своїй правоті. Ще один нюанс - плач. В нашому суспільстві вважається, що дитина не повинна плакати. А насправді, навпаки. Плач - це нормально. З сльозами виводяться речовини, які організм виділяє в стані стресу. Не бійтесь сліз.

9. Corena

точно! а ще вічно переживаю, що мало з"їла, або й взагалі нічого.

я чомусь взагалі намагаюсь не допускати таких моментів, щоб вона плакала, швидко біжу заспокоювати, дуже в той момент її жалію. коротше, для мене чути дитячий плач - важко і не по собі.
    але сьогодні дитина зробила шкоду, я її насварила, поплакала, поки я прибирала її "діяння", а потім сама заспокоїлась і прийшла до мене "перепрошувати", обнімає, мамамає таким жалісливим голоском).

10. Suzi

11. Orman

Orman Модератор-бомба

12. Suzi

13. Maksli

Maksli Well-Known Member

Не впевнена чи то сюди, але пишу....
    Вчора ввечері, моє чудо довго спостерігало, як я готую вечерю! Коли ж я терла моркву, то так почав махати руками і ножками, що то капець, ледве з кріселка не виліз, відрізала кусок моркви і дала йому! Він спершу пильно розглядав, ніби ознайомлювався, вивчав, а потім запхав до рота, то так вже вицямкував, облизував той кусок моркви, якби то не знати яка смакота....
    От тепер я собі думаю, чи то була харчова цікавість, чи так він для себе нову іграшку вимагав, якщо то харчова цікавість то чи не поспішила я з тим???

14. Suzi

Поспішили.

15. Tempernice

Tempernice Well-Known Member

Швидше як іграшку, моя теж багато чого вимагає потримати в руках і пробує все ротиком, вже так було і з яблуком, і з бананом, і з печевом, їсти не їсть, хоч і причмакую апетитно:) просто відчути в роті хочеться, щоб скласти своє враження про річ, це так і до неїстивних речей відноситься

16. Moonlight

Вчора дала Дмитрику 2 мікродози вареного гарбуза (сама ним люблю посмакувати, особливо зимою). Правда йому щось не дуже сподобався, бо третю мікродозу виплюнув, то я з'їла і по всьому. Але маємо тепер жахливу алергію на дупці і червона одна щічка, з прищиками. А я завжди думала, що гарбуз не алергенний. Сьогодні їла гречку, то так просив, але я вже щось боюся давати, треба почекати щоб алергія минула, так? І питання - якщо я їм підцукрований гарбуз, то йому теж такий давати чи краще без цукру? І молочні/кисломолочні продукти можна давати, якщо я часто їм магазинний сир, то йому можна чи не варто?

17. Suzi

Дитина їсть те, що мама.

Почекайте, поки алергічна реакція зійде.

18. FlySkyJulia

FlySkyJulia New Member

Хотіла запитати, чи не пізно нам (рік і 7) притримуватись всіх правил педприкорму.
    Річ в тому, що мала вмене періодами то їсть добре, то взагалі не їсть. Я колись не дуже тим переймаюсь, але от бабці і т.д вже замучили шо мене, шо дитину. Коли я без їхного впливу, то намагаюсь годувати дитину згідно правил педприкорму (але інколи і я зривалась.)
    Наразі маєму картину впрошування, заохочення, відволікання з боку бабці, яка хоче вічно нагодувати дитину і вічних "ТРЕБА їсти" і "Шо ж то буде? Ніц не їсть:girl_impossible:" від прабабць і інших.
    Впринципі, ми практикували педприкорм, може, і не в ідеальних його поняттях, але дитина в мене їсть сама ложкою і все, що дорослі, але небагато (не стільки як бабця каже:girl_smile:)
    Твердо вирішила, що мою дитину не намагатимуться годувати інші по їхніх правилах. Сьогодні спробувала годувати "як книжка пише", і все ніби добре, апетит нормальний.
    Питаю на майбутнє - чи зможе моя дитна забути все, що було раніше і почати харчуватись правильно, згідно правил педприкорму, якщо я буду чітко їх притримуватись? Чи не запізно?

19. Suzi

Ніколи не пізно :) Діти рідко їдять стільки, скільки хочеться бабцям, щоб вони з*їли.
    Я би краще то перефразувала в "Я сама слідкую за тим, що, коли і скільки їсть моя дитина".
    В інших є своє бачення щодо харчування. Але Ви мама своєї дитини. І все, що відбувається з нею - на Вашій совісті :)

20. Iwka

Iwka Well-Known Member

От мій чоловік в дитинстві був такою дитиною.
    Досі розгрібає проблеми з зайвою вагою. А про дитинство "грубасика" я взагалі мовчу...

21. StarKa

StarKa Member

РОзкажу про наші наслідки педприкорму або може то якийсь тимчасовий стрибок росту - не знаю. Одним словом я цілий день від своєї дитини чую одне "ням -ням". Їсть таку середню порцію щоразу(міг би й більше мабуть але то ще залежить від того що с аме в тарілці, як щось більше посмакує то може зїсти ну дуууже багато). ПОкрутиться 2 години і знову просить. Я вже не знаю місцями що йому готувати, а в другій половині дня то взагалі аврал.
    То почалося за місяць до 2 років і вже 2 місяці отака ситуація в нас :) Зато всі бабці не нарадуються! Хоча за той час не скажу що поправився, трохи закруглився на личку, по вазі може на 400-500 грам. дуже багато ходить в туалет і дуже активний!

ВикликАли мамо харчовий інтерес - вИкликали!!

ТО нормальна ситуація взагалі?