Чи не забагато ми святкуємо?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Зорянівонька, 20 Січень 2011.

1. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Чи не забагато ми святкуємо?

Але знаєте, поки не прийшов москаль і не почав вчити людей як їм жити і що робити люди давали собі раду якось. Ви собі таке уявляєте?!?!
    Кожен мав господарку і за бажанням працював, а якщо не хотів то нічого не мав. Всі знали і шанували християнські свята. Якщо було Андрія і люди обирали не працювати молотком, чи пилою бо то велике свято їх не убуло і господарка не завалилась. Худобу доглядають завжди а он то чого можна уникнути в великі свята не робилось.
    Зато тепер є багато мудрих які прийшли і кажуть що он я такого не знайшов значить так не має бути і я буду робити по-своєму. Робіть! Але майте свою господарку і робіть, а якщо ви в когось в «наймах» то шануйте господара. Життя з свекром, свекрухою або тестем і тещою вважаю наймами.

Ось така моя думка, щодо святкування і відпочинку. Сумбурно? Ну тоді питайте, розшихрую.

2. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

3. Kviten

Kviten Member

а Ви пам"ятаєте, який цього року в вересні був ажіотаж з копанням картоплі?
    А було так. Час копати картоплю. Один тиждень - дощі. Другий тиждень - ніби трошки менше опадів.
    Але ж - але! - того сухішого тижня, на суботу (тобто саме той день, коли більшість людей можуть реально викопати бульбу - бо ж міська частина родини по роботах, і хіба на вихідні може приїхати) - випало свято! Усікновення глави Іоанна Хрестителя. Коли ніяк не можна копати бульбу. І крапка. (хоча, мені здавалось, що в той день тільки різати і сікти нічого не можна, а на інші види робіт то не поширюється, але в селі дали "атбой", там не посперечаєшся дуже на релігійні теми...)
    А на третій тиждень знову були дощі (прийшлось з болота ту бульбу вигрібати і грузнути в землі, але що вдієш).
    І стільки в маршрутках чула, як люди бідкалися, що ніяк ту картоплю не виберуть (і згадували то свято "незлим тихим словом"! Ліпше б вже бульбу копали, як на мене...).
    І наша бабця по ночах не спала, аж поки не побачила мішків із зібраною картоплею, так переживала за то все.
    Я не проти "день святий святкувати", але от не знаю, чи справді ми святкуємо так, як би того хотів Бог.

4. vernata

vernata New Member

Святкувати треба вміру і з розумом. Не можна цілий місяць перетворювати на суцільне свято. Ще 100 років тому, така кількість свят зимою не обтяжувала, бо робота в полі восени закінчувалася, весною розпочиналася. Але 100 років тому багато чого було не так. А зараз ми святкуємо так, ніби це востаннє.

5. sani

sani New Member

читаєм Біблію і вздихаєм з полегшенням, там 90% тих свят навіть не згадано... ;)

6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Та так. Давайте станемо СЄ і вупше забудемо про святкування. Як не одна крайність, то інша. :wacko1:

7. sani

sani New Member

чого забути, святкувати, тілько з умом! а не все підрят!

8. Liliyah Romanova

Нема такої заборони. Ні на різання та січення нема. То все людські вигадки. А причина - невігластво. Де бракує знань, там керує страх.

9. Kviten

Kviten Member

Дякую, Лілю, що пояснили, я здогадувалась, що так воно і є.

10. Liliyah Romanova

Ну, власне, що воно з незнання. І зарозумілості трохи також.
    Чомусь думаю, що навіть якби священик спробував пояснити, що то все небилиці, люди би не повірили йому, бо те, як баба навчила, для них важливіше. Традиція того всього не з церкви йде.

11. Олюнька

Олюнька Well-Known Member

Щодо збору врожаю і свята - навіть сто років тому якщо складалися несприятливі погодні умови у несвяткові дні для збору врожаю (збіжжя чи картоплі), тоді навіть священик, умовно кажучи, давав людям дозвіл на збір врожаю в такий день - зранку всі йшли до церкви, а тоді в поле.
    Але, на жаль, сьогодні більшість людей хвилює не сам факт, що вони порушують заповідь "день святий святкувати", працюючи чи майструючи щось у свято, -а "що ж люди скажуть...."

12. zlatovlaska

zlatovlaska Well-Known Member

Мені бабця завжди казала , щоб в цей день ножем нічого не різати. А бульбу ми копали цього року , і моркву теж, і ніц нікому від того гірше не стало. :)

13. atma

atma New Member

Вже казала собі що нічого писати тут не буду, але напишу. Перед тим хочу попросити тих хто нерозділяе мою думку, отриматись від коментарів мого допису. Я потім себе каю за то що спокусила людину на погані емоції.
    Кожне св"ято яке св"яткуеться церквою це не причина до застіля. Для мене це нагадування про певні події з життя св"тих, в цей день я роздумую над тим як вони його прожили, беру приклад для себе як потрібно жити. Нічого не роблю в цей день, тому що робота відволікалаб мене від роздумів про св"яте. Застіля також відволікають.
    Думаю що в середньовіччі інквизиція менеб не спалила.

___________________________________________________________________________________
    МІНЕРАЛЬНА КОСМЕТИКА З ЦІЛЮЩОЇ ГРЯЗІ САКСЬКОГО ОЗЕРА (БЕЗ ХІМІЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ)
    цілюща грязь для загальних процедер (фасована)

Останнє редагування: 22 Січень 2011
  14. Liliyah Romanova

Це як? І звідки така певність, які емоції у людей? То ж усе ваша інтерпретація, а не те, як є насправді. Не можна писати на форум і так це інтерпретувати.
    Оце треба всім пам'ятати. Ми маємо тут щастя, що на великі свята не мушу готувати взагалі, бо родина далеко, нас мало, і святкуємо завжди в церкві. Завжди.
    А ви не би не могли уточнити, на які саме свята утримуєтеся від роботи?
    Питаю, бо з вашого допису незрозуміло, а кожен день має кілька святих.

Ні в середньовіччі, ні в найраніших часах, ні зараз.
    Навчання Церкви щодо церковних свят не змінилося.
    Казав наш отець у Львові: "Покиньте все і прийдіть на молитву". Оте все готування, застілля - то взагалі не християнське. У тому нічого поганого, якщо воно має міру, але як ні - то воно нас від свята дуже сильно віддаляє.

15. Dobra

Dobra Well-Known Member

А мені дуже прикро від того, що чоловікові батьки, щоб прийняти гостей на Різдво, в тому числі і нас, не пішли жодного дня до Церкви, тому що не встигли, були стомлені і т.д. Так глибоко засіли стереотипи, що пампухи, застілля - обов"язкові атрибути Різдва, що викорінити важко. Втрачається сенс святкування, його осмислення, і легше це побороти, коли менша родина, або живеться далеко один від одного (мене, наприклад, цього року "забанили" за неспечені пампухи, і то при хворій дитині).

16. Liliyah Romanova

Мабуть, і мене вважають поганою господинею. Однак я волію саме свят-вечір у церкві, як ми мали вже кілька років підряд. Там кожна господиня готує одну страву на вечерю, а не 12. І Богові дякувати за таке рішення кількох парохіяльних сімей, бо в результаті ми були на молитві перед вечерею та після вечері. І на молитві були більше годин, як на вечері.
    Так що ви, Dobra, не переймайтеся. Такі стереотипи корисно ламати.

17. Маруся-мама

З останніх дописів зробила висновок що готувати на свята це зло, бо якщо у мене 12 страв на столі то я не пішла до церкви. У нас завжди було 12 страв і про церкву ніхто не забував - на Богослужіння завжди йшли після вечері, бо в нас так правиться. Мені нічого не перешкаджає бути і господинею і ходити до церкви і пам’ятати про Різдво, чи інше свято, як не лишень їжу. Говорити дорослим щоб вони не вживали алкоголю чи що можна прати в неділю або митись на Йордан, просто пуста трата свого здоров’я. Галицькі батьки завжди мудріші і ніколи не прислухаються до дітей. Я для себе знаю як маю поступати і в моїй родині (я, чоловік і діти) над цим працюю а решту я не зміню, бо кожен має вільну волю обирати як йому поступати.

Я також знаю людей які не ходять до церкви але це їх свідомий вибір, бо он в мого чоловіка завжди було так що тато йшов до церкви а його мама ні. Я не знаю чому у них так було, бо в мого тата в селі коли йшла Служба то ціла хата була в церкві - мама, син, невістка, троє дітей і всі хто приїхав до них в гості. І в бабці завжди було багато страв на Свята. Просто напевне у них добре пам’яталось про те що Кесареві кесареве а Богові Боже.

Останнє редагування: 22 Січень 2011
  18. atma

atma New Member

Ви праві, яка може бути нація без традицій. Головне щоб людина Богові служила, а як вона це робить не важливо.

19. Liliyah Romanova

Висновок неправильний, я би сказала. Зло - це не 12 страв на столі, а надмір, крайнощі та коли ті страви, їх готування і споживання замінюють молитву й церкву. Отут уже постає питання, що саме є авторитетом.
    Ну бо ти, Марусю, є прикладовою господинею та християнкою. Нам на тебе можна рівнятися. І власне про такий приклад не говорилося, а саме про такий, коли людина все зі себе витискає, аби наготувати, потому напхатися (не поїсти, а саме напхатися) і до церкви вже не мати сили піти.

20. Маруся-мама

Я стараюсь, але думаю що є ще куди рости,