Дуже давно вже збиралась відкрити таку тему. Передивилась усе, ніби нема. Вже давно почала цікавитись психологічними причинами хворіб, зараз в інтернеті з"являється все більше і більше цікавого, але розпочати тему хотіла би посиланням на дуже хороший фільм, ненапряжний і дуже непогано знятий. Лікар у фільмі - не просто актор, він лікар кардіолог-ревматолог, доктор медичних наук, внук психолога А. В. Петровского, син відомого автора бардівських пісень Вадима Єгорова, Ілля Вадимович Єгоров. Чесно кажучи, цей фільм, можливо, мені дав більше ніж деякі книги, бо дуже наглядно ілюструє дуже типові психологічні заморочки. Буду постити потихеньку щось цікаве, що знаходжу. Давайте спілкуватись
Хороша Коротко конспектик. Для чого і чому хворіють діти? Софія Зеленкова 1. Важливо дозволяти дитині проявляти будь-які емоції. Вчити проявляти їх в прийнятній для себе і соціуму формі: різати мамині плаття не можна, ось цю подушку, матрац гамселити, будь ласка. 2. Коли дитина здорова, наголошувати на цьому: "бачиш ти здоровий, тобі добре, ми можемо ходити туди-то, розважатись, і т д" тобто давати позитивне підкріплення здоровому стану. Прихована вигода у хвороби є завжди, важливо щоб вигода від здоров"я переважала. 3. Чим діти відрізняються від дорослих: а) не вміють (бояться) називати свої почуття. б) Повністю залежні від значимої дорослої людини в) Мають потребу у визнанні, схваленні, підтримці г) Чудово несвідомо маніпулюють, щоб отримати це. д) Нероздільні з почуттями своєї сімейної системи. 4. До року дитина повністю залежить від мами. Сепарація - криза трьох років. Повністю дитина стає незалежною від батьків - коли себе забезпечує матеріально, живе окремо, і тоді коли може спокійно пережити критику від них. Чим молодше дитина, тим сильніше залежить від емоцій батьків (мами). Більшість врожений хворіб від неприйняття (від потреби у визнанні схваленні і підтримці, яка є у дитини), наприклад, мама-тато раді, баба незадоволена. Діє це через маму - тобто якщо мамі на це пофіг, то і дитині легше. Діти маніпулюють - одного разу якщо вловили, що хвороба дає "прийняття, схвалення, підтримку" вони цим користаються, несвідомо. 5. Важливо вчити розпізнавати свої емоції - показати фото і питати, що відчуває ця людина. Радить книгу "Психология эмоций. Я знаю, что ты чувствуешь" Пол Экман. Завтра продовження напишу - це тільки півлекції.
Продовження лекції. Емоції і гормони. Не можна казати "не бійся", не забороняти емоцію. Нераціональні страхи - спосіб маніпуляція (боюсь спати один).Якщо дитина боїться, щоб отримати увагу, то дайте увагу. Страх - викликає біль. У дитини, яка боїться чогось постійно можуть бути постійні болі різної локалізації (результат ішемії, порушення кровообігу) АЦЕТИЛХОЛІН- гормон відрази. Не заставляйте їсти те, що дитина не любить - від чого кривиться. Коли в крові забагато ацетилхоліну виникає тошнота. Всі захворювання запального характеру - на (-іт) в кінцевому результаті результат придушеної ВІДРАЗИ, дуже часто також з придушеної агресією, (якщо з температурою), якщо супроводжується больовими відчуттями - СТРАХ. НА самому початку хвороби потрібно прослідкувати, щоб дитина достатньо пила води. (40 мл на кг маси тіла) Таким чином розбавиться рівень гормону якого забагато. Взагалі вчити багато пити. Якщо щось заболіло - дві склянки води, біль або проходить, або зменшується. Радість - ендорфіни, серотонін. У деяких людей бувають хвороби, пов"язані з придушеною радістю. Не можна забороняти радіти (АНЕМІЯ, втрата радості життя). Під час сну виробляється МЕЛАТОНІН (печаль), в темноті. Якщо світить світло, якщо говорять поруч, МЕЛАТОНІНУ недостатньо, дитина прокидається не в настрої. Бо СЕРОТОНІН похідне МЕЛАТОНІНУ. Небажано спати з включенним світлом. ОКСИТОЦИН - любов, ніжність. Скорочення матки, ерекція сосків, статевого члену, на емоційному рівні ЛЮБОВ ПРИВ"ЯЗАНІСТЬ. Депресія післяродова - штучний окситоцин, пізнє прикладання. Якщо прикладання неможливе в перший день - масаж сосків. НОРАДРЕНАЛІН - гіпертонія, язва, випадіння волосся - невиражена злість. ГІСТАМІН - теж ВІДРАЗА, алергія - передоз гістаміну - ВІДРАЗИ. Нема навику встановлювати границі, виражати недовольство і це може приводити до алергії. Алергія в дитини - мама надто багато ВІДРАЗИ тримає в собі, у неї нема ГРАНИЦЬ, вона все тримає в собі, не може сказати "ні", не може вчасно вказати на неадекватну поведінку в свою адресу. Важливо уникати ТИ - формулювань. Александр Лоуен "9 базовий емоцій". Важливо навчити дитини розпізнавати свої емоції - називати їх. "Я бачу, що ти злишся..."
о...психосоматика...дуже знайомо мені. Слава Богу,все в минулому,а то думала,що не вилізу з панічних атак,ВСД і проблем з травленням.
Дякую за тему, дуже цікава. Хоч я і на даний момент медпрацівник у вимушеній відставці((. @Ahaha, маю питання - чи не знаєте літератури, де описане психосоматичне підгрунтя діабету і міжхребцевих гриж (або загалом болю в спині)? Мені, крім Луїзи Хей, нічого не траплялося. Заздалегідь вдячна.
@Demetra Здається,що дуже довго вилазила,але якшо порахувати по місяцях від початку лікування,то ніби небагато - приблизно 4 місяці. А без лікування,значно довше, і то виявилось не що не "вилажу",А ще глибше занурююся. воно завжди в мене було,в моєму випадку це спадковість. Просто певний час не проявлялося,а під дією стресових ситуацій,переживань "вилізло"....типу є своєрідна "точка кипіння". Накривати почало весною 2016 р.,коли була сама з малою дитиною вдома і різко стало погано,почала втрачати свідомість,дуже тошнило. Сильно налякалась через дитину - бо малий ще не ходив,боялась,що впаду,відключусь і що дитина буде робити. Додзвонитись до рідних,сусідів не вдалося,викликала швидку, положили в неврологіюобстежили вздовж і впоперек - висновок - здорова. Відтоді мене переклинило,почала всього боятись - не могла лишитись сама вдома,їздити в транспорті,вийти в люди кудись - зразу ж накривала паніка,тошнота,крутило в животі. Потім чого но тільки не було - шлунок болів,кишечник спазмував сильно, перепрошую, проноси і дика паніка....відмовлялася від їжі, вивертало від всього,бо вбила собі в голову,що маю серйозну хворобу,помираю,худну...тисячі пішло на всякі таблетки,які не помагали ,бо причина була не в органах ШКТ,а в голові. Просто,вважаю чудом свого гастроентеролога,до якіої потрапила,яка дуже заспокоїла,напрпавила до психотерапевта. Сеанси психотерапії і курс антидепресантів зробили те,що не могли зробити інша куча дорогущих таблеток непонятно від чого. Лікування АД почала в жовтні 2016. П"ю ще досі, тішуся і радію життю. Правда в процесі лікування ще "вилазили" ПА ітривога,але я навчилася з ними справлятися і вже звела свої ПА до мінімуму. Спокійно собі їжджу всюди,ходжу, лишаюся вдома сама. Займаюся дитиною,чоловіком,собою.)) Таблетки ще пю,і лікар каже,що питиму ще до року часу,бо їх тре довго приймати,щоб закріпити результат. І час від часу зустрічаюся з лікарем,спілкуюся,звітую,так би мовити про стан.Так що на резульативне лікування я виділила кілька обовязкових складових 1. таблетки (то необхідна річ), 2.психотерапія. 3. праця над собою (не копання в собі,і шукання нових проблем,а робота над страхом і панікою). 4. час (на відновленннятреба часу,це треба розуміти і не панікувати по новому "о,вжемісяць пройшов,чи два,а мені не помагає). , 5. нове хобі,заняття (круто відволікає від негативних дум).надіюся все зрозуміли)))
Є ще Ліз Бурбо ось уривок Лиз Бурбо в своей книге «Твое тело говорит "Люби себя!"» пишет о возможных метафизических причинах диабета: Диабет - это болезнь поджелудочной железы, очень важного органа, выполняющего множество функций. В число этих функций входит и выработка инсулина - гормона, необходимого для поддержания нормального уровня глюкозы в крови. Диабет обычно начинается, когда под-желудочная железа перестает вырабатывать достаточное количество инсулина. В некоторых случаях - например, при ожирении - диабет может быть вызван невосприимчивостью организма к инсулину. Эмоциональная блокировка. Поджелудочная железа расположена в одном из энергетических центров человеческого тела - солнечном сплетении. Любое нарушение функций этой железы является признаком проблем в эмоциональной сфере. Энергетический центр, в котором расположена поджелудочная железа, управляет эмоциями, желаниями и интеллектом. Больной диабетом обычно очень впечатлителен, у него много желаний. Как правило, он желает чего-то не только для себя, но и для всех своих близких. Он хочет, чтобы каждый получил свой кусок пирога. Тем не менее он может почувствовать зависть, если кому-то достанется больше, чем ему. Это очень преданный человек, но его ожидания нереальны. Он старается позаботиться обо всех, кто попадает в поле его зрения, и винит себя, если жизнь других людей идет не так, как он задумал. Для больного диабетом характерна интенсивная умственная деятельность, так как он постоянно думает о том, как реализовать свои планы. Но за всеми этими планами и желаниями скрывается глубокая грусть, вызванная неудовлетворенной жаждой нежности и любви. У ребенка диабет возникает, когда он не чувствует достаточного понимания и внимания со стороны родителей. Грусть создает пустоту в его душе, а природа не терпит пустоты. Для того чтобы привлечь к себе внимание, он заболевает. Ментальная блокировка. Диабет говорит тебе о том, что пришло время расслабиться и прекратить попытки контро-лировать абсолютно все. Пусть все свершается естественным образом. Ты больше не должен ве-рить в то, что твоя миссия - сделать счастливыми всех окружающих. Ты проявляешь целеустрем-ленность и настойчивость, но может оказаться, что люди, ради которых ты стараешься, хотят чего-то другого и не нуждаются в твоих благодеяниях. Почувствуй сладость настоящего, вместо того чтобы думать о своих будущих желаниях. До сегодняшнего дня ты предпочитал верить, что все, чего ты хочешь, - не только для тебя, но и для других. Осознай, что эти желания в первую очередь твои, и признай все, чего тебе удалось достичь. Подумай также о том, что, даже если в прошлом тебе не удалось реализовать какое-то большое желание, это не мешает тебе оценить желания поменьше, которые проявляются в настоящем. Ребенок, больной диабетом, должен перестать верить в то, что семья его отвергает, и по-стараться самостоятельно занять свое место. У Лууле Віілма, здається читала, що діабет "бажання солодкого життя" такого собі баунті, щось таке. Є ще серія Психосоматики саме про діабет "Солодкоїжка". Але там діабет другого типу описаний. На рахунок спини, може, не саме те, але є схожа також серія . Ліз Бурбо - варта уваги книжечка "Твое тело говорит "Люби себя"
@Cybulynka ось тут є про спину Психосоматика: Спина — место, куда мы помещаем все, на что у нас нет желания смотреть Цікавлюсь психосоматикою дуже давно, все почалось з книги Сінєльнікова "Возлюби болезнь свою". Та й йога дуже наглядно показує зв'язок тіла і розуму вдалось подолати серйозну хворобу психосоматичну, медикаментозне лікування тривале не давало результатів --- дописи об"єднано, 19 Січень 2017 --- Ще ось тут на картинці дрібним шрифтом внизу є про грижі
Отаке натрапила, наче в цю тему. Навіть деякі педіатри визнають вплив думок на здоров"я Педиатр Андрей Пеньков – о том, как жить, чтобы не болеть
Мда, і знову все вчергове приводить я би сказала що вже практично тицяє носоммене до того, що треба в голові складати безлад і тарганів ганяти (А тааак не хочеться ). "Притисло" мене уже зовсім серйозно і тривало здоров"ячко - тиск стрибав шалено, голова (запаморочнення і т.д), я то знаю, що частково спина виною, дотопала таки нарешті на масаж. Остеопат "порадував" що мої проблеми з шиєю і верхнім відділом хребта, звичайно, поправимі але з"являтимуться знову і знову бо є сильний гіпертонус якихось там м"язів шиї, а щоб його забрати не лише масаж і вправи треба, а й бажано трохи ставлення до звичних ситуацій поміняти... Слухаю себе зі сторни і прямо сама з себе злегка офігіваю : -"чого не розслабляєш шию, я ж тримаю?"- "я не можу розслабити/покластися на когось, як то хтось замість мене триматиме, я тільки сама звикла". В розмові "де що відчуваєш в м"язах і чого" теж всяке різне двозначне вискакувало... Тобто і тут опа - знов вилізло моє нездорове бажання всю відповідальність звалювати лише на себе (а потім мучитися від того), "я сяма", невміння розслабитися і моя гординя (я ж краще знаю )... Ех папазолу просто наїстися, звичайно, було простіше
Дякую за тему. Давно мала підозри, що проблеми з моїм здоров'ям походять від психологічних. В даний момент, обстежуючись, чітко це підтверджується.
Ой ото в мене таке теж є... Але окрім психосоматики тут може бути дефіцит чогось в організмі, наприклад, магнію. До речі, цікаво, що коли усвідомлюєш проблему, то знаходяться методи лікування, про які навіть не додумувався раніше. Маю на увазі, що корінь проблеми психологічний, але він ніби не дає розгледіти фізичних причин.
Я б порадила почитати Луїзу Хей - в неї я прямо ціла таблиця, де вотна проводить паралелі між думками і хворобами. Не скажу, що "настільна біблія" - аде дуже пізнавально! Справді! --- дописи об"єднано, 10 Травень 2017 --- вау, так цікаво! Про мене і про чоловіка мого - точно!