Договір, розписка, квитанція при оплаті завдатку тамаді, операторам, музикантам

Тема у розділі 'Весілля, весілля...', створена користувачем Tamada, 17 Березень 2014.

1. Tamada

Tamada ла-ла-ла

В сусідній темі виникло питання, чи потрібно брати якусь розписку, коли даєш завдаток весільному "підряднику". Здавалося б, зважаючи на неодноразове обговорення прикрих випадків, коли молодята були не задоволені роботою підрядника, всі мали б прагнути не тільки мати розписку про отримання завдатку, а й підписання договору. Тим не менше, читаю відгуки, що "вірять на слово".

Прошу форумлянок поділитись досвідом, коли формалізація відносин допомагала (або не допомагала) при спірних ситуаціях.

2. Fedoriff

Fedoriff New Member

Відповідь: Договір, розписка, квитанція при оплаті завдатку тамаді, операторам, музик

В мене є два варіанти на вибір: або даю таку собі "пам'ятку", де зазначено пакет послуг, завдаток, термін виконання; або є договір на декілька сторінок, де розписано до дрібниць все. Зазвичай обмежуємось пам'яткою.

3. loginka

loginka Member

Відповідь: Договір, розписка, квитанція при оплаті завдатку тамаді, операторам, музик

ми брали у всіх підрядників розписку: такі-то послуги, загальна сума,сума завдатку (число), залишок, дата складання розписки і підпис підрядника. Це просто вигідно двом сторонам - молоді зможуть чітко контролювати в екселі видатки, а підрядник не згадувати, яку суму було домовлено .

Що ж до "програмної частини" - мені здається, що тут не від договору залежить. А від того, чим чіткіше молоді опишуть, а) контингент гостей; б)що для них означає поняття "веселе весілля" (в одних- це віршики без меж, у інших - танці на столах і постійне збирання грошей на дівчинку/хлопчика :girl_haha:); в) які конкурси їх дратують - тим більше очікування молодих будуть відповідати реальності. Ну суто ми так робили - все ок.

4. UnLikE

UnLikE Фотограф

Я теж надаю перевагу договору (як фотограф), це зручно, всі питання узгоджуються і все чітко розраховується) Звичайно цей договір не має юридичної сили, він більше розрахований на довіру між людьми, але всетаки, щоби люди знали, за що гроші платять..)

5. La esposa

La esposa Moderator

Ми теж без проблем підписуємо договір з клієнтами. Цього року аж одні молодята заключали договір :) Решта тільки питали, чи підпишемо, а по факту домовлялися на словах. Видно було, що питають для заспокоєння)))
    Але в нас чи є договір, чи нема - ні на що не впливає, бо намагаємося робити максимально якісно і не доводити до непорозумінь.

6. vikulyamamulya

vikulyamamulya Well-Known Member

Доброго дня! Хочу спитатись вашої думки/поради. За весільне фото домовлялись за декілька місяців до весілля, завдаток залишали ще в березні. Зараз фотографії вже готові і маємо оплатити всю суму, але не домовились по якому курсі маєм оплачувати. ЧИ доцільно питати про оплату по нижчому курсу ніж є зараз, чи "треба було думати раніше?"

7. aknytsU

aknytsU волошкова...)

Ех, знайома ситуація. Нас тільки таке чекає, правда з відеографом.
    І враховуючи, що курс долара за останній тиждень-два знову підріс, то наше весільне відео, підозрюю, вийде золоте :girl_sad:
    Я в будь-якому випадку питатимусь відеографа за остаточну суму. Адже молоді (в т.ч. і ми) при замовленні послуг розраховували на одну вартість, а тут вона зросла практично вдвічі.

8. Tamada

Tamada ла-ла-ла

Якби був договір і в ньому чітко було б описано курс визначення еквіваленту, то потрібно було б його дотримуватись. Якщо ж немає, то це дає можливість обговорити це питання. Були в мене цього року молодята, з якими ми рахували долар не по 12, а по 10, оскільки на мою думку, ціни всі ж не піднялись чітко симетрично щодо долара (напр. на товари першої необхідності). Але про це молодята домовлялись наперед, перед даванням завдатку. З іншої сторони, що стосується техніки, тут все симетрично. Ось аргументи, які ви швидше всього почуєте від фотографа:
    http://pyrozhenko.com/blog/pro-tsiny/
    Підсумовуючи, запитати можна, розраховувати 100% на позитивну відповідь - ні.

---------- Додано в 10:46 ---------- Попередній допис був написаний в 10:44 ----------

Так, але можна було при замовленні послуг (або при тенденції до зростання курсу) купити долари.
    P.S. Це я не "умнічаю" :), а прогнозую можливий контраргумент.

9. GIS

GIS Well-Known Member

Як на мою думку, то всі ми прекрасно знаємо в якій державі живемо і наскільки може помінятись курс, в залежності від купи всіляких зовнішніх факторів, тому ясна річ, молодята мають думати наперед. Ми, доприкладу, чітко домовлялись в долларах і в Євро, і за фото і за відео і за музикантів, тому і оплачували згідно домовленостей... Знаю ситуації коли власники весільних салонів телефонували до дівчат і натякали на більшу суиму ніж було домовлено, адже курс змінився, а вся фурнітура і тканина, ясна річ, не українського виробництва, і піднялась в ціні, а договір на пошиття сукні у гривнях. Відповідно це проблеми власників салону, що не подумали наперед і не включили даний пункт, про різке підняття скажімо вартості матеріалу в закупці. То так, щоб зрозуміло було з іншої сторони медалі. Тому висновки напрошуються самі собою, треба просити якийсь договір, перед здачею авансу, ну або змиритись з халепою щодо курсу. Хоча, всі ми люди і за "а може знижку?, будь лааааска" ніхто вам не плюне в лице, спробувати можна ;)