Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Гелена, 10 Вересень 2009.

  1. Ассоль

    Ассоль Dreams come true

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Школу я закінчила звичайну, шість років назад.
    Вчителі були різні. Одні - дуже хороші, котрі ішли на урок підготовленими, гарно пояснювали, інші - не готувалися, читали (і то добре, якщо читали) з конспекта нам щось монотонним голосом, ще в деяких ми просто сиділи і добре, якщо просто говорили про все, що хочеш, тільки не по темі уроку.
    Паралель наша була, м*яко кажучи, "складною". Відсотків 80 дітей були із складних сімей, сімей заробітчан (де виховували їх бабуся, дідусь або взагалі старші брати-сестри), або просто належали до "хуліганської" чи "крутої" частини. На тих уроках, де вчитель не міг втримати дисципліни (32 дітей - це не так вже і просто) добре "гаркнувши", зазвичай творився "творчий безлад". От до прикладу: була у нас вчителька зарубіжної літератури. Її в нас не дуже любили - причини назвати складно, то якось переходило з року в рік - попередні класи розказували про неї всяке, і відповідно ми приходили "підготовленими". Вона ніколи не могла дати собі ради, і якщо в середніх класах в неї просто був шум на уроках, то в класі 10-11 почалося тааааке. Її в очі матюкали діти. І тільки за те, що коли вона задавала питання, а учень був неготовим до уроку, ставила погану оцінку. Її перекривляли, знущалися як і хто хотів. Чому дирекція школи не впливала? Можу і це пояснити. Бо конкретно в нашому класі вчилися і "крутелики", котрі все це "замазували". Я не кажуЮ що тут винні тільки діти, десь і вона в чомусь допустила помилку, що дозволила таке ставлення до себе, і нічого не змогла змінити.
    Я любила вчитися. До 7 класу. Потім я школу зненавиділа. З багатьох причин. Але вчитися продовжувала - золота медаль і тому подібне... Я була одна з небагатьох, хто взагалі вчився. Тоді не було зовнішньої сертифікації, оцінки в атестаті купувалися, "місце" у вузі теж.
    Тепер хотіла б зупинитися на ролі вчителя. Можна звинувачувати вчителя в тому, що дитина не знає теорем чи правил. Але тут ситуація двозначна. Одна сторона медалі така: зарплата вчителя - то копійки. Направду (я це знаю, бо моя мама вчитель). Підготовка - складна (готуєш же матеріал не на один потік, а на кілька - а програма 5, 7 і 11 класів відрізняється, якщо говорити тим більше за предмети гуманітарні). Клас - великий, і працювати окремо з кожною дитиною просто неможливо за тих 45 хвилин уроку. Атестації вчителів кожних 5 років... Я не буду говорити за недобросовісних вчителів, я скажу за тих, хто дійсно працює на прикладі мами. Кожного дня вона витрачає по кілька годин на підготовку уроків. Вона розробляє різні цікаві завдання, ілюстрації (в цьому колись брала участь і я) і т.п. Коли приходить час атестації вона цілий рік працює ще більше (ви б знали, які там вимоги..), і все одно, щоб отримати підтвердження вона мусить заплатити (себто дати хабар). Бо не дадуть їй підтвердження категорії "старшого вчителя (якщо не помиляюсь з назвою).
    А що ж діти? З власного досвіду, і з досвіду мами (зараз вона викладає в 5 і в 9 класах) дозволю собі написати: дуже багато батьків взагалі не займаються дітьми. Вони вважають, що головне - забезпечити дитину матеріально. Деякі батьки чомусь вважають, що це обов*язок тільки вчителя - вчити і виховувати. Але ж тут потрібна праця з обидвох сторін... В середовищі дітей щось знати, вчитися - це смішно. І над дітьми, котрі вчаться - сміються і тикають пальцями (я говорю за звичайну середню школу, а не про спеціалізовані ліцеї). І ці діти приходять в школу не вчитися. На жаль, не кожен вчитель може втримати порядок на уроці чи зацікавити цих дітей своїм предметом. А деколи, певно вже і не хоче.. Знаю, якою морально виснаженою приходить моя мама з уроків. Ні, дисципліну вона вміє тримати і без крику. І її слухають, навіть ті, хто нічого не читає (вона викладає літературу). Але вона хоче не просто приходити і сама розказувати все, вона хоче дискусії, хоче отримувати взаємну віддачу..
    Завжди є дві сторони медалі: батьки бачать ситуацію в одному світлі, вчителі - в іншому, а діти ще по-своєму. А проблема полягає в самій системі. І я не маю на увазі тільки систему освіти... Щоб щось змінити, потрібно багато часу. Потрібно підняти зарплату вчителям, потрібно дати їм більше свободи у викладанні, не завантажувати їх "бюрократичними записочками" (знали б ви, скільки всіляких дурних паперів вчителі мусять писати, замість того, щоб займатися безпосередньо викладацькою роботою). Потрібно краще фінансування шкіл, скорочення кількості учнів у класах, влаштування "конкурсу" на старші класи (бо ідуть в старшу школу, щоб потім поступити у вуз. А я не розумію - для чого? Чому у нас вища освіта - обов*язкова, "для галочки". Як так - не мати вищої освіти???). І ще багато, багато яких змін (в тому числі "винищення" хабарництва як явища (надіюсь, я до цього доживу..)
    І в світлі цього всього - домашнє навчання видається непоганою альтернативою.. Єдине, що тут теж є свої але: батьки мають бути впевнені, що вони нададуть дитині ВСЮ необхідну допомогу у навчанні: або репетитори (а це вже фінансове питання), або самі зможуть навчати (тут проблема в кількості предметів, в тому, чи зможуть батьки навчити ту дитину самі, чи вистачить у них знань, вмінь і педагогічного підходу). Про адаптування у соціумі говорити не буду - зрештою, є і "позанавчальний час".
    Домашня освіта має право на існування. Єдине, я не певна, що в нашій країні її "використовуватимуть" правильно. Не впевнена, що ми "готові" до цього.
    Але тут інкаше, як практичною спробою результату не побачиш.
     
    Останнє редагування: 23 Вересень 2009
    • Подобається Подобається x 3
  2. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    А де гарантії, що вчителі в школі мають достатній рівень кваліфікації, а не просто купили собі місце?
    Цілком погоджуюсь з останньою фразою. Безлад всюди, і в школі також. І , як на мене, домашнє навчання, це для тих батьків, які мають бажання і можливість дати своїй дитині більше. Якщо переважна більшість в класі "розгільдяїв", то дитині яка хоче вчитись досить важко.
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    я не думаю що ДН призведе до якось безладу
    воно відбувається у формі екстернату, лише умови можуть бути трохи змінені

    зараз екстернат існує, так само як індив. форма навчання
    але ж нема безладу. чого ж він має бути? та все нормально буде :)
     
  4. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Ну, в мене також. Відповідний підхід - і все чудово працює без лупцювання. У школі те саме. В одної вчительки було нуль підходу, а зараз - він школу обожнює й учительку також. І вона з ним не має найменшої проблеми.
    От тільки по одній дитині судити загально про "терпіння до дітей" тяжко. То так здається. А коли їх більше і кожен різний...
    А хто винен, якщо дитина не має сміливості пожалітися на вчительку? Бо якщо дитина сидить і хіхікає в рукав, то це ніщо інше, як поведінка перестрашеної жертви.
    Домашня освіта - це повернення до давнього вигляду сім*ї, як на мене. Діти до певного віку вчаться усього вдома. Основну частину знань бере на себе мама, батько теж поза бортом не лишається. Порівняно із дітьми зі школи, домашники знають більше й розвинуті краще. І це сильні особистості, котрі вміють за себе постояти, добре себе "продати".
    Тут парадокс. Якщо добре продумано, то зовсім не складно.
    А це таке болюче питання. ХТО удосконалює ту освіту в Україні? Ті, хто ніколи в школі не працював і поняття не має про те, що дітям треба. А потім вчителі в школах мають затиснути дітей у рамки, в які їх хоче втиснути міністерство. Хіба не маразм? А тепер скажіть мені, наскільки реально, що реформувати будуть не всілякі "кум-сват-брат", а реальні практики?
    Від яких? Від незалежного тестування? Це ви серйозно?
    А чому ж тоді проти нього так воювали?
    Та власне тому, що рівня шкільної освіти цілком достатньо! А репетиторів наймали для вступу з універу. І репетитори з універу були тому, що на тестах давали те, що будуть вчити на третьому (!!!!) курсі того універу. Це самі репетитори не раз дітям казали: "вчи, тобі то на третьому курсі згодиться." Нормально?
    Все, я в осаді. :lol: :lol: :lol:
    Ви це серйозно? Чи аби сказати?? Я такого місця не хочу, аби мені доплачували!
    Таке місце купувати - збиткова справа! Бо та купівля не окупиться. Ну, хіба якщо 200 грн заплатиш. :xaxa:

    У тому ж власне й біда, що там жахлива нестача кадрів, ніхто не хоче йти до школи, беруть того, хто взагалі прийде, зголоситься. А скільки з них дійсно педагоги? От і трапляються серез вчителів закомплексовані ідіоти, яких до дітей взагалі підпускати не можна.
    Так і є. І ніякого бардака не буде. Правда, мусить таки бути певна система контролю. Не вистачить рівнятися на рівень загального тестування. Тут батьки щороку звітують про рівень знань дитини, заповнюють для цього відповідні папери.
    Я так зрозуміла, що на системі екстернату домашнє навчання й базуватиметься. А там є якась форма оцінювання знань щороку чи як?

    І ще, Гелено, в мене до вас питання:
    які причини такого рішення? Тобто чому батьки в Україні хочуть вчити дітей удома.
    Просто хочеться порівняти з тутешніми причинами, адже звідси переймають досвід.
     
    • Подобається Подобається x 5
  5. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Вам смішно, а в селах несуть мішок бульби, щоб доню взяли вчити діток писати. Маю подругу, яка шукала собі місце вчителя англійської у львівських школах. Знайшла через рік чверть ставки.
    А писала я до того, що на практиці ніхто не гарантує, що вчитель в школі має відповідний рівень кваліфікації.
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Пробачте, але "тоді" - це коли?
    Коли моя мама поступала на філологію, на певні спеціяльності теж платилося гроші, або треба було знайомства. Але вона поступила своєю головою.
    Коли я поступала, гроші теж платили, але я також своєю головою поступила.
    Зараз купують різні довідки, щоби отримати місце у виші...
    Але чи це все заважає мудрій дитині поступити? Так, це є перешкодою, але не такою, що не перескочити. І такі речі, як завжди були, так і, схоже, завжди будуть.

    Я отако собі подумала щойно... фактично, я поступила завдяки тому, що мама зі мною вдома займалася безперестанно. Тобто фактично, це було домашнє навчання, тільки вечірнє й на вихідних, бо в школі я показувала не отримані в школі знання, а те, чого навчила мене мама. Коли я вигравала олімпіяди, то лаври збирала вчителька, хоча заслуги її в тому не було взагалі. :)
    Рівень, то так. Але про купівлю - то перегин.
    На філології вчаться різні люди, але багато є таких, яких називають "бичками". Це тому, що за них батьки "бичка" закололи, ковбас накрутили, попродали й доцю поступили... Вчаться вони ледве-ледве, а потім як прийдуть до школи вчити дітей... Сумно подумати.
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    А Ви думаєте їх чекають в школі? :)
    Перепрошую, то мабуть трохи офф-топ, але хочу таки пояснити - я знаю реальних людей, які самі або їх батьки несуть "подяку" за те, щоб дитину взяли на роботу в школу. Це я вважаю купівлею місця праці. :) Не знаю , чи таких багато, чи мало, але є.
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Я думаю, що їх беруть, якщо більше нікого нема. :)
    Інакше би не було різних казусів з учителями.

    Так, але ви написали, що то в селі.
    І от щодо села, я думаю, що там якраз можуть бути зловживання щодо навчання вдома, хоча, хто знає...
     
  9. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Жила я на квартирі, то дочку хазяйки взяли вчителькою тільки після того як занесла хабар. Дівчина мала червоний диплом. Який педагог з неї не знаю, але хабар дорівнював її майбутній зарплаті за 6 міс.
     
    • Подобається Подобається x 2
  10. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    А коли це було?
    Який сенс нести хабар у школу, де й так брак спеціялістів?
     
  11. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    2002 рік (здається).

    А сенс в хабарництві - спеціаліста таки не було, але задурно нікого брати не хотіли (вона перед тим в ту ж школу пробувала влаштуватись без грошей).
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    А в селі хіба не люди живуть? :)

    Я б з задоволенням жила в селі поблизу Львова.
     
  13. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Умови й обставини відмінні. До чого тут люди чи ні.
     
  14. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    До того, що там теж є діти, які ходять в школу. Ми ж говоримо про систему освіти вцілому, хіба ні?
     
  15. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Сільські діти мають пільги лише тому, що вони сільські. Тому я й відділила.
    Куди би то увесь це оффтоп знести.
    Гелено, порадьте, бо щось думок не маю ніяких.
     
  16. Мамань

    Мамань Well-Known Member

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Лілю, насправді і у селах, і в містах картина з педколективами однакова: 60-70% - пенсіонери, яким до 600 грн.пенсії дуже не зашкодить нещасних 900 грн. зарплатні, і вони тримаються до останнього інфаркту за своє місце (вибачте за чорний гумор). 20% - діти-внуки тих, хто тримається за місце. І щастя, якщо на 10% припадає кілька ВЧИТЕЛІВ. Тому хабарі до школи - справа справді звична (також знаю кілька випадків) - і це все аргументується так: "за кілька місяців відіб ю у батьків" (фраза новоспеченої вчительки). Чи не варто хоча б спробувати ЦЕ ВСЕ змінити, а не втікати до домашньої системи?
     
    • Подобається Подобається x 3
  17. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    У мене батьки вчителі, в принципі, тому я добре знаю різні підводні камені. Але з вашою статистикою, Мамань, не згідна.
    Та домашня схема - це не втеча, це просто інший вибір.
    Я власне чекаю відповіді Гелени на питання "чому такий вибір".

    А міняти хіба щось заважає? Чому батьки НЕСУТЬ? Мої батьки постійно відшивають тих, хто НЕСЕ, аби оцінку поставили. Най дитина хоч щось для того зробить, аби оцінка інша була. Але якщо батьки підуть вище покапати, то там уже не відмовиш, на жаль. Дуже багато з того всього мутять саме батьки... І самі ж потому розпускають плітки, що вчителі хабарники та здирники.
     
    • Подобається Подобається x 3
  18. Гелена

    Гелена Well-Known Member

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    чогось в мене цитування не працює, чекала-чекала - не працює і все :girl_sad:

    питання від Лілі:
    я про всіх не можу сказати, бо не знаю, то скажу лише про нас з чоловіком
    бо хочеться дитині дати:
    - більше свободи (замість жорсткого графіку і щоденного обов’язку)
    - більше знань (бо інд. чи майже інд. шкільну програму можна пройти швидше і ще інше вивчити-попрактикувати)
    - більше різноманітного спілкування (тобто не щодня в одну і ту ж школу, а в кілька місць - по своїх дитячих справах або з батьками по їх справах грубо кажучи)
    -дати побачити реальне життя коло батьків (ми ж працюємо на себе, а дитина коло нас), замість того щоб щодня один і той же колектив, мати одні і ті ж справи
    - зберегти здоров’я, бо школа таки забирає (постійні стреси, зір, опорно-руховий апарат, мала фізична активність тощо)
    - більше часу проводити з власною дитиною (дітьми), а не лише ввечері збиратися в хаті всім, щоб переночувати
    ну і т.п. і т.д.

    ой, я тепер в темах на ДП не орієнтуюся, так що не можу сказати :)
     
    • Подобається Подобається x 4
  19. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    Якщо вам тут не заважає та вся дискусія, то залишу. Як заважає, буду думати.
    Дякую, мене саме ваші мотиви цікавили!
    Заодно вони розвіють багато міфів про домашнє навчання. :)
     
    • Подобається Подобається x 1
  20. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

    я ото, прочитавши вас до цього допису, думаю собі -
    а в чому проблема?
    есктернат у нас існує. то вчіть дитину, а потім здавайте всі необхідні іспити чи що там, якщо вам школа не подобається. та і школи різні, з різним підходом до дітей бувають.

    я на вас особисто не нападаю, я просто для себе намагаюся уяснити (моя дитина в школу через півтора-два роки мала б піти), для мене це питання актуальне, навіть дуже.

    все-таки, я думаю, що аргументи на захист ДН потрібні сильніші.

    -
    - також може означати більше вседозволеності і більше негативних наслідків цієї свободи. розмите дуже поняття

    -
    - не факт, до того ж ніхто не забороняє здобувати знання поза шкільною програмою, якщо є бажання і свідоме ставлення батьків

    -
    - не розумію цього аргументу. дитина, яка ходить в школу, не обов"язково решта часу в клітці сидить. навіть навпаки.

    -
    - тут я взагалі заплуталася - це що - дитину з собою на роботу тягати? у нас суспільство не сприяє цьому, попри все інше . та й робота у кожного інша. та й працювати батькам потрібно, а не одночасно дитину пильнувати.

    -
    - забирати-то забирає, але домашня ізоляція дитини - це теж не вихід. і ще - тут планується дитину всюди залучати до своїх справ - тобто все одно дуже схожі ризики для здоров"я.

    -
    - тоді мамі, а то і татові взагалі потрібно перестати працювати, а тільки дитиною займатися.
    я б займалася, чесно, тим більше, що я - за освітою в т.ч. і педагог. якби я більше нічим в житті не переймалася. а це неможливо просто!

    коротше, треба повністю відмовитися від себе, свого життя, вдосконалення своєї особистості і займатися виключно освітою дитини.
    ще один дуже важливий для мене аргумент проти - кожна справа повинна виконуватися професіоналом. дитину повинен вчити відповідний фахівець. чи тепер кожній мамі педагогічні ази освоювати? я маю на увазі не основи виховання взагалі, а конкретні методики подачі інфи і т.п. чи ви вважаєте, що це не має значення?
    до того ж потрібні спеціальні посібники, а це додаткові ускладнення, знову-таки

    я бачу реальне втілення ДН так - я - мама і в мене троє-четверо дітей, і я займаюся тільки ними. не переймаюся, де ми живемо, що ми їмо, у що одягнені, що читаємо, чим малюємо-пишемо і т.п.
    а якщо я пересічний громадянин України, жінка - я працюю, то про що мова? це при тому, що я надаю величезного значення освіті своєї дитини, мені не байдужа жодна деталь і т.д.
    парадокс, коротше
     
    • Подобається Подобається x 7