"Комплекс" працюючої мами

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Златка, 16 Вересень 2009.

  1. Dobra

    Dobra Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Це мусить переболіти, тому сам що процес зменшення спілкування з дитиною неприродний, шкода ставати зранку та залишати в ліжку таку малявку, проте дійсно добре, що саме тато буде з дитиною. Мені так тривожно було, коли дитина була в дитсадку з "чужими тьотями", хоч і хорошими, а коли з бабцею, набагато спокійніше, тому що догляд не суто технічний, кровинка є кровинка, рідна душа.
    Вам, Лілю, навряд чи хтось порадить щось, дійсно це мусить переболіти, і хоч звучить жорстоко - звикнутись. І проблема з адаптацією , мені здається, не стільки у синочка, як у Вас - болить материнське серце. Хочеться то чудо мале пригорнути і не відпускати...
    А може ви купіть якусь іграшку цікаву - типу лабіринта, палатки, або ще щось, щоб ці перші дні ровеселити, відволікти малого.
     
  2. Liliyah Romanova

    Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    У нас не той тип дитини. Старший був такий. І далі є. А менший машину терпіти не може й годину може їхати й у вікно дивитися. А в сонний час - 40-60 хвилин верещати.
    Не маю. Де взяти?
    Я знаю, що тут багато не порадиш, але хоч говорити про це почну, а то навіть думати боялася. Тільки щоразу, як отримувала мейли з роботи, мала зриви. Так що для мене важливо поговорити про це й почитати досвід інших.
    Дуже дякую всім, хто відгукнувся й написав. І всім, хто ще напише.
    Так і є. Хочеться пригорнути й десь утекти, аби ніхто не знайшов. Уже різні думки були, але вихід один: для блага сім'ї мушу працювати, поки чоловік роботу не знайде.
     
    Останнє редагування: 19 Серпень 2011
  3. Bogdanka

    Bogdanka Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    легко не буде, той хто скаже, шо таке легко проходить, або не переживав такого, бо не було потреби, або кам'яний. Але моя мама каже, шо нелегко і в дорослому віці віддати заміж, бо твоя дитина - твоя дитина вчиш - ростиш, а тут бац і вже чиясь дружина і мама і починається переживання за дитину і внуків ще в рази більше.

    з карми
    ми на ГВ. Зараз Софії 2 з половиною. Я б і не проти трохи її підвести до логічного завершення, але чесно кажучи думаю, що сама до такого не готова. Я собі слабо уявляю, шо робити буду при температурі, при марудності через погоду... хоч виходжу вже кожен день з девятої до четвертої три тижні і вона і без мене засинає з няньою і їсть чудесно і взагалі у нас проблем нема. Але вони були. По-всякому було. І спочатку, коли я залишала Со тільки на дві - три години, то було потім цицьковисіння, і ночі були, десь в період 1.8 - 2 роки просто таке враження що повнівстю грудні... доходило до того, шо я вставала і йшла поспати хоч годину - дві в іншу кімнату... але то все - періоди. Їх просто треба пережити. Єдине, що можу сказати, дитині дуже дуже дуже дуже некомфортно, коли зміни відбуваються раптово. Раз і все - була цілий день з мамою, а тут раптом мама на півдня пропала. Це дуже тяжко. Тобто адаптується дитина ("період адаптації") до всього, і до спання на іншому ліжку в час відпустки і до буття з іншою людиною (рідною/няньою тощо) і до б.-я. інших змін певний час.
    З власного досвіду: періоди
    нам шкодили. Обидвом.
    Якщо жінка мусить вийти на роботу - то треба це зробити, на мою думку, якнайменш безболісно для дитини. Бо раптове обірвання періоду "мама постійно вдома" дуже важке і дитині і мамі. Невідомо кому важче.
     
  4. Taska

    Taska Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    для мене це теж був вихід зі ситуації, коли Даруся народилась, чоловік мені приносив на годування, щоправда відстань у нас була значно менше - 15хв пішки..
    з Терезкою нам в цьому плані повезло, бо я працюю вдома з невеликим навантаженням фактично від народження
     
  5. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Лілю, а чоловік не може відвозити і забирати з роботи? Тоді ще цілу дорогу ви з Натанчиком будете. Бо як ні, то до робочих годин ще треба буде додати майже 2 години на добирання автобусом. Розумію, що так дорожче, але перші тижні певно варто той час робити якнайменшим.
    Ну і багато на форумі писали - дитина відчуває настрій мами. Як будете на роботі - думайте тільки що ще трошки і побачите дитятко, а не про те, що скучили, що він так далеко ітд...
    А те, що син з татком залишається, вдома - це вже набагато краще ніж в садку, хоча і в садок в такому віці дають, то в вас ще дуже добра ситуація. Мені було півтора, коли мене змушені були віддати.
     
  6. Natalochka

    Natalochka Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Я теж почала задумуватися і готуватися. З листопада потрібно повертатися на роботу, Сашкові буде рік і 2 місяці. Зараз шукаємо няню. На перших порах плануємо що бабця піде у відпустку щоб приглянути за малим і няньою. Дуже мені шкода, періодами нападає паніка як то буде, але ми домовлялися про рік декрету, 2 міс. ще випросила. Хочу щоб малий сам пішов.
    Найгірше в нас із засинанням, сам засинає тільки на вулиці. В листопаді то вже холодно буде ... Хочу максимум часу приділити дитині і розумію що мені цікаво дізнаватися що відбувається на роботі, спілкуватися з співробітниками. Не знаю як то буде.
    Єдине що розумію що треба зараз організувати розпорядок дня Сашкові. Тоді і я буду спокійніша, і думаю з няньою проблем буде менше, швидше малий звикне.
     
  7. zetta

    zetta Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Лілю, як вже є така ситуація... то дивіться на неї з іншого боку. У вас є чоловік який здатен подбати про діток,(а в Натанчика є ще Дарко ) а це дуже важливо, бо рідна людина буде ними піклуватися... тим паче татко. Натанчик звісно малий але... йому вже рочок, більше часу йде на пізнавання світу і менше потреби в мамі...а це значить що він легше переноситиме час без мами...
    ну і зрештою.. добре що хоч у вас є робота, і наразі мамонта додому принесете ви.. бо ж без нього ніяк.. тай хто зна як буде... завтра прийдете напишете УРАААА дівки чоловік має круту роботу, я буду дома!!!! -бажаю вам того )) тримайтесь. і головне не плакати..
     
  8. Котя

    Котя Оптимістка :-)

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Ліля, я Вас дуууже добре розумію, тільки у мене ситуація ще більш складніша, бо мушу виходити на роботу коли малому буде тільки 5 місяців:sad:. Працюю на іноземну компанію (вже 12 років), а у них такі закони:no:, і це при тому що прцювала я майже до дня пологів і перший, і другий раз без декрету:wacko1:. Не вийти я нажаль не можу, бо на це є багато вагомих причин.....
    З першим малим вийшла в 4,5 місяці, на той момент ми переїхали жити до свекрухи, і вона сиділа з малим пів дня, і пів дня мій чоловік.Малий був вже не на ГВ, тому із сном проблем особливих не було. Морально було дуже складно, особливо коли мусила їхати у відрядження закордон на 4-5 днів:sad:, але я завжди шукала хорошу сторону медалі, і ставало трохи легше:girl_yes2:
    Тепер ситуація ще складніша, бо чоловік, майже постійно у відрядженнях, а свекруха працює повний день, ну і ми на ГВ. Але я знала що так буде, тому морально вже готувалась, ще до вагітності. Наразі думаю, що через тиждень буде сидіти моя мама, а тиждень няня, ну і коли зможе свекруха. Працюю я не далеко, але нажаль не маю обідньої перерви, тому буду старатись якось втікати. Ну і плюс у мене завжди є на підстраховці моя сестра, з якою ми працюєм разом, і яка була в такій же ситуації ,як я, аж три рази, бо має трьох дітей, так вона ще і своїм бізнесом паралельно займається, тому думаю що безвихідних ситуацій не буває, головне позитивний настрой:girl_yes2:.
     
  9. Lavazza

    Lavazza Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Я також почала працювати, коли меншому виповнилося 1,2. Два місяці по півдня, а потім цілий день, з Богданчиком няня.
    Ще місяць по тому ходила в обід годувати, а потім перестала, бо малий якраз навчився спати раз на день, і в той час переважно вкладався. Якщо вкладаю я, то він досить швидко прокидається і, якщо мене нема поряд, то дуже плаче. Коли хтось інший вкладає, то такого нема.
    Не скажу, що це дуже просто: зранку не хоче мене відпускати, а ввечері і на вихідних не злазить з рук. Не хоче бути ні з ким, навіть з татом. Коли їздили у відпустку, була та сама історія - весь час на мені. Але доки я на роботі, то він гарно бавиться, гуляє і засинає з нянею.
    Зараз Богданчику 1,8. годуємся досі, про відлучення мова не поки що йде, я не готова :)
     
  10. Natalochka

    Natalochka Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Я теж працюю в іноземній компанії, так вони сказали що взагалі не розуміють що я вдома роблю вже майже рік ... в них максимум пів року. От пробую домовитися за 4 денний робочий тиждень бо напівдня не вийде, вони не хочуть та й я теж не дуже. Я просто знаю в що це перетвориться - я буду на роботі постійно лишатися довше, а грошей тільки половина ...
    Відлучати ні в якому разі не можна бо це буде ще більша травма для дитини. Нам вже буде більше року, лактація налагоджена - думаю як буду годувати зранку, ввечері і вночі, все буде добре.
    Я теж бачу, що якщо Сашко з дідом і мене не баче то і засинає без циці і бавиться краще. А як є мама то все - зразу має бути циця і постійно перевіряє де я є.
     
  11. Златка

    Златка Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Як то було з моєї "дзвіниці" -
    На ГВ нам це жодним чином не вплинуло. До прикладу, Златка була набагато менша, ніж Натанчик, коли я почала по трохи виходити на роботу. Я зціджувала молоко і до року часу вона його пила. Коли була геть маленька, я планувала все таким чином, що вона або з дідусем гуляла годинку-дві в мене біля роботи, або я їхала коли вона засинала, а так як в неї був завжди довгий і міцний сон, то якраз на цей час я могла розраховувати. Просиналась, мені дзвонили, і я приїжджала. Поступово мій робочий час збільшувався, але то було все плавно.

    Зі мною Златка засинала, а Юстя зараз засинає - тільки на грудях. Із Златкою за моєї відсутності був мій тато, з Юстьою - моя мама. Діти без проблем засинали на руках. Хоч батькам бувало не легко, бо в мене обоє діток некалясочні/неліжечкові/без соски. Але любов усе ставить на свої місця, все спрощує :girl_yes2:

    Сліз у нас не було: мене проводжали з усмішкою і махали "па-па" і зустрічали теж з усмішкою. Бувало, звичайно, і зі слізьми - наприклад, коли настрій недобрий і все зле-все недобре. Тоді просто час проводжання збільшувався, я не залишала дітей в сльозах - брала на ручки, ми про щось балакали, вони заговорювалась і тоді я йшла. Прощалась завжди. Златка іноді казала мені на вушко: "я знаю, що ти прийдеш". А ті слова мене дуже ранили аж до сліз...

    Жити було важко, бо відчувала вину за собою, і в принципі нерозуміння близьких, в чому проблема, осуд сусідів/знайомих.
    Тому -
    Насолоджуюсь часом, що можу проводити разом з дітьми, ловлю моменти усього їх "першого", що робиться в моїй присутності, "забила" на ідеальні порядки дома та забитий холодильник , багато гулямо тільки разом з ними, ГВ, спільний сон, слінг/ерго, сотні цьомчиків і обіймів - то є мої рятівники. Тішусь тим, що можу трошки підлаштовувати роботу під свої потреби і коли дітки хворі або переживають якийсь важкий період - можу просто залишитись і побути з ними.
    Однозначно не займатись самобичуванням, бо це з"їдає зсередини: є реальна можливість це змінити - змінювати, ні - насолоджуватись тим життям, що є, бо воно уже є, тут і зараз, і для наших дітей направду більш важливо, аби мама хоч той час, що є дома, була щасливою разом з ними, а не в депресії з приводу того, що завтра вранці знову на роботу
     
    Останнє редагування: 19 Серпень 2011
  12. Klava

    Klava Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Мій власне теж сам лише а вулиці засинає у візочку. Тому вони гуляють в будь-яку погоду, . В крайньму випадку (як вж зовсім дощ чи замело снігом) - ставлю візок на балконі і там його заколисують. У ліжечку вдень малий не спить взагалі.
     
  13. Natalochka

    Natalochka Well-Known Member

    Відповідь: Немовля і робота: як поєднати?

    Та ми теж з народження гуляємо постійно і спимо на вулиці. Просто він в нас вже досить високий, візочок великий Тако, але вже бачу що трохи тіснувато йому спати. А якщо ще комбінезон, накрити, не знаю чи йому буде зручно.
     
  14. Natalochka

    Natalochka Well-Known Member

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами

    Ого, а назву теми чого так круто поміняли?
     
  15. Маруся-мама

    Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами

    А я так чотири рази - без декрету. Нема такого у нас. І на роботу вийшла як дітям було лишень три місяці.
     
  16. Ніколь

    Ніколь Well-Known Member

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами

     
  17. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами

     
  18. Фіяна

    Фіяна Творча муза 2013

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами


    я невдовзі буду виходити вже в третій декрет, два попередніх були досить короткі (з першою дитиною вийшла на роботу коли їй було 10 місяців, з другою - коли їй був рівно рочок). Жодного разу комлексів працюючої мами в мене не було - я була емоційно дуже готова до роботи, а дітки спокійно реагували на мою відсутність - без сліз та хвилювань (правда вони з народження звикли до мого майже щоденного відлучення в середньому на 1-2 години - я просто не витримую, коли не маю "часу виключно для себе").

    Залишати мені діток також було відносно спокійно - бо вдома, в рідних стінах, з досить близькими людьми. Двічі нам щастило, - на роботу няні погоджувались кузинки чоловіка - їм було вигідно отримати роботу - нам було вигідно мати допомогу в особі нечужих людей, котрих ми знаємо дуже давно і можемо їм довіряти.

    Важкими були лише оказійні відрядження - я завжди намагалась і зараз намагаюсь максимально їх уникати - але як ми з часом помітили, важкими вони є здебільшого тільки для мене - дітки прекрасно почувають себе ввечері разом з татком, який добре вміє собі дати раду з обидвома. І так як наш татко з народження бере дуже активну участь у догляді та вихованні діток, то вони (на нашу спільну думку) між нами великої різниці не роблять.

    Лілю, я не знаю, чи допоможу словами, але у твоїй ситуації є купа плюсів - Натанчик залишається вдома, у звичному для себе середовищі, з найріднішою людиною - татком.
    Найважче буде таки тобі - через твоє бажання максимально відтермінувати вихід на роботу і через тісний зв'язок ГВ, але позитивний настрой, спокій і відсутність хвилювань за Натанчика обов'язково допоможе.
     
  19. Daisy

    Daisy Well-Known Member

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами

    А чоловік не шукав іншої роботи? В Канаді нема проблем з роботами і я вважаю, якщо чоловік зацікавлений в тому щоб мама була з дитиною, то може піти на якусь іншу роботу.
     
  20. Natalochka

    Natalochka Well-Known Member

    Відповідь: "Комплекс" працюючої мами

    Теж не маю відносно цього комлексу лише природне хвилювання за свою дитину.
    Так як тут вже писали, компанія українського законодавства дотримується (декретні, відпускні, лікарняні), можна бути в декреті і 3 роки тільки питання в тому куди потім повертатися. Замовник не буде тебе чекати 3 роки, а шукати нового, проходити співбесіди і так далі після довгого декрету буде надзвичайно важко, досить швидко випадаєш з русла, втрачаєш навички, а на твоє місце є десяток інших.