Здорове харчування

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Lebidka, 27 Квітень 2009.

?

Яке харчування ви вважаєте найправильнішим?

  1. Роздільне харчування

    54 голосів
    13,0%
  2. Вегетаріанство

    21 голосів
    5,0%
  3. Сироїдіння

    9 голосів
    2,2%
  4. Їсти все, але в міру (не переїдати)

    316 голосів
    76,0%
  5. Головне, щоб смачно

    16 голосів
    3,8%
  1. lilochok

    lilochok Well-Known Member

     
  2. Vinnytska

    Vinnytska люблю....

    • Подобається Подобається x 5
    • Зе бест! Зе бест! x 3
    • Корисно Корисно x 3
  3. Kerzenlicht

    Kerzenlicht Well-Known Member

    підкажіть,
    от продається в "Із села"-"Еколавці"-аптеці шрот, напр., льону, чи будь-чого іншого, а ще клітковина і висівки. Чим вони відрізняються між собою, якщо відрізняються? або де про це можна фахово довідатися?
    вважала, що висівки - це так як би шкірка відлущена, а шрот=клітковині=мелене насіння. А продавець мене нині переконувала, що то теж різне.
    дякую
     
  4. maavka

    maavka Well-Known Member

    Шрот це той жмих, тобто те, що лишається після вичавлення олії з насіння (чи з чого там вичавлюють). Мелене насіння це як мука ну і також клітковиною можна назвати, для мене це тотожне клітковина=мелене насіння. І що висівки то шкірка, тобто оболонки зерна, з ними зерно, мука цільнозернова(обдирна), без них звичайна мука.
    Погуглила, то в інтернеті також по різному пишуть. Не знаю де можна фахово дізнатись.
     
  5. famenlviv

    famenlviv Well-Known Member

    Шрот-це зерно грубого помолу, тоді, як мука- дрібного помолу.
    Шрот може бути не тільки льону, а й пшениці, рису.
    Висівки- це таки шкірка зерна, або те, що залишається від зерна, коли просіяти муку.
    Клітковина- це частинки рослин, які не перетравлюються людським шлунком.
    Є нерозчинні- целлюлоза, лігнін, розчинні- інулін, бетаглюкан, пектин.
    Дуже корисна, бо стимулює шлунково-кишковий тракт, має здатність всмоктувати і виводити з організму зайвий холестерин.
    Тобто клітковину містить і цільне зерно, і мука, і шрот, і висівки, але у висівках клітковини найбільше-процентуально.
    Ну, Ви правильно написали, коли вичавлюють- це жмих, а коли просто перемололи- це шрот( грубо перемололи).
     
    • Інформативно Інформативно x 3
  6. Nyashka

    Nyashka Well-Known Member

    про сахар. Перепрошую, якщо тут вже було
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Kerzenlicht

    Kerzenlicht Well-Known Member

    дякую всім, що відповіли.
    але питання не до кінця прояснилося. спробую переформулювати:
    яка різниця у впливі на організм між шротом, клітковиною і висівками?
    ну бо якщо на пачці пише "Клітковина", а вона є і у шроті, і у висівках, то якось воно заплутано...
     
  8. famenlviv

    famenlviv Well-Known Member

    Можу написати про шрот з льону чи муку( це вже просто ступінь подрібненості).
    Дуже добре їсти при шлунково-кишкових захворюваннях: виконує 2 функції
    - обволікує стінки шлунка і кишківника, що дуже добре, коли є запальні процеси
    - збільшує вмістимість кишківника, що стимулює перестальтику

    Ще омега 3 жирні кислоти- впливають добре на холестерин, серце, ревматичні захворювання.
    Містить лігнани- це гормони, які впиливають добре і на щитовидку, і на жіночі і чоловічі гормони, і на ракові захворювання.
    Краще купувати цілі зернята, а не шрот, і самому змолоти, нас вчили так-шрот не вживати більше 24 годин після подрібнення.
    Ще багато віт. Е і селену.
    Але їсти краще таки подрібнені зернята, а не цілі.

    Якщо вибирати між висівками з пшениці і вівса, то пшениця краща при запорах, а овес- при діабеті і підвищеному холестерині.
    Містять обидва глютен- то для алергіків. Льон- без глютену.

    Прочитайте, які саме види клітковини продукт містить, але радять купувати не просто клітковину, а продукти, де вона міститься.
    Це так, як для прикладу, не синтезовані вітаміни, а фрукти і овочі з ними.
     
  9. Kerzenlicht

    Kerzenlicht Well-Known Member

    та от власне що це монопродукт - клітковина льону, клітковина амаранту, клітковина вівса тощо. Додавала б у салати, готові каші тощо.

    і питала власне про те, чим відрізняється вплив шроту (неважливо якої рослини) від впливу клітковини і висівок.
    Висівки збільшують об’єм їжі, самі не перетравлюючись - зменшують калорійність і дають ситість плюс чистять кишківник, це я знаю.
    а порівняно з цим плюси і мінуси висівок і шроту (повторюся, неважливо якої рослини)?
    дякую
     
  10. famenlviv

    famenlviv Well-Known Member

    Клітковина- це те, що вже не перетравиться, а отже і не принесе зайвих калорій. Хоч і таке припущення відносне, бо залежить від мікрофлори кишківника, деякі люди перетравлюють і клітковину з салату, наприклад, здобуваючи додаткові калорії, інші- ні.:)
    Шрот- це зернята з жирами, білками і вуглеводами. Тобто цільнозернові, лиш подрібнені.
    Висівки- це також частина зерна, її шкірка і зародок, відрізняється від шроту калоріями, вмістом білків, жирів і вуглеводів. І вітамінів, мікроелементів.
    Пшениця висівки:
    жири 4.0
    білки 18.3
    вуглеводи 12.0
    Пшениця зерно( якщо подрібнити, це все одно зерно)
    жири 2,5
    білки 14
    вуглеводи 71.
    Тобто, якщо брати злакові культури, то в шроті більше вуглеводів, але менше білка і жиру.
    За клітковину- якщо це просто суміш різних висівок, шкірок насіння, то ніби не зле, якщо це білий порошок, де вже забрані відрафіновані всі вітаміни і мінеральні речовини, то я б особисто не купувала. Бо таким чином можна і вату їсти.
    Маю на увазі таке:

    BALLASTSTOFFE Kautabletten 180 Stück online bestellen - medpex Versandapotheke

    Ballaststoff Komplex
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1