На базарах вже продають молоду картоплю і полуницю. І вже так хочеться і того і того але чи то вже час? Чи там ще багато нітратів? Не хочеться зашкодити дитинці, якщо з'їм шось не те. Огірки, капусту купуємо, а от з картоплею і полуницею ще сумніваюся. Коли вже можна буде їх їсти так, щоб вони вже були безпечні?
чим огірки кращі за полуницю? полуниця рання вже може бути навіть грунтова. питання єдине - а хто її натуральну і не підсипану продає навіть в сезон?
В мене на грядці грунтова вже велика полуниця, за тиждень почне червоніти. На Закарпатті давно вже є. А огірки грунтові тільки вилізли. Я ще не купувала на того, ні того. Але полуницю завтра вже візьму, цього року вона швидше "перейде" та, що не ремонтатна.
Я б не купувала ні полуниць, ні огірків, ні капусти. Але у нас в сім’ї ніхто не їсть ранніх овочів, всі відразу реагуємо: хто стільцем, а хто висипкою. Вагітною теж не наважилася б. Огірки нам бабуся передає в середині липня із грядки)))) кому такий варіант підходить, можу поділитися)
Не купую ще нічого з раннього. Їм руколу в дзюрочки, кимось погрижену,купуючи в бабці якоїсь, що продає тільки декілька пучків. Такий і шпинат. Петрушку свою. Полуницю або дочекаюсь свою, або куплю теж в якоїсь жіночки, що назбирала лиш декілька кіло на своїй грядці. Маю пункт - люблю тільки те, що пару годин назад було зірване. Від масової полуниці в ящиках такого задоволення не отримую)
Я чомусь боюся купувати городину в жіночок-бабусь, бо мені здається, що вони також не гребують всипати якоїсь "хімії", але при цьому дають її "на око", може й в рази більше ніж достатньо.
Якщо уважно читати, то можна зрозуміти, що зелень без товарного вигляду та в малій кількості на прилавку в якоїсь бабці, якраз свідчить про те, що вона вирощувалась ніяк не на продаж.І ранній шпинат, посіяний з осені, ніхто обробляти не буде. Виліз-то виліз. Зірвала і продала.
Ну, масова полуниця в ящиках може бути просто скуплена з отих маленьких господарств. Ми так колись з батьком робили (років так 15 тому): їхали в села, скуповували відрами вишні в звичайних хатах у селі, і потім перепродували їх у Львові. І це був забитий доверху уазік.
Дівчата, сяка-така полуниця в мене на городі вже є. Редиска повним ходом, набридла вже. Вже їмо салати власні. То все просто посіяне, якби старалися, парничок був, чи хоч плівочкою вкривали -було би раніше. Але на базарах все рівно пильнуйте. Я вже писала за магазинчик в нас в селі- трутка, міндобрива, всяка хімка. Там людей море. І бабуськи святенькі теж закупляються. Все що радить продавщиця
@Руда Лисиця я ще до того веду, що є надто примхливою до товару) Тобто їздив чоловік позавчора в Закарпаття у відрядження і по дорозі назад скупльовував (для нас, щоб поїсти) у господарів, що вийшли з хати на дорогу і полуниці, і черешні. Та,домашні, та, свої. Бо,як розказував чоловік, під'їжджав до тих, хто мав зовсім трохи, без палатки та без ящиків. І видно було, що полуниця та черешні прості, не елітні, такі сільсько-домашні та, основне, ще живі)), тобто сьогодні зірвані-сьогодні придбані. Тобто свіжість продукту для мене відіграє не останню роль. Ну вже як за ціни говорити - то купував по ціні,як у нас в самий сезон.Короче, неочікувано в мене почався гарячий сезон, бо чоловік у придбані продуктів міри не має))
Я теж завжди прозріваю, як люди згрібають всю хімку для городу в насіннєвому магазині. Що не зайду, то хтось бере гербіциди і фунгіциди. А я щось навіть троянди поруч з городом від тлі боюся пшикати, визбирую то все вручну. Бабульки не паряться взагалі, вони думають, що то є добре. В мене сусідка має багато городів і на продаж, і собі, о сама каже, що восени полуницю підживляє хімдобривами, а на весну органікою. Минулого тижня кропила від бур'янів відразу за огорожею від нас. Я ніяк не могла зрозуміти, куди поділисямо мої квіти, які щойно зійшли. Вже знаю. Навесні всі на вулиці кроплять дерева і кущі, одні дуже розумні постійно гербіцидами навпроти моїх воріт бур'ян кроплять, хоч там 3 метри скосити. Як мене то нервує. І так до слова, мої полуниці минулого року були, як намальовані, і без жодної хімії. То ще багато залежить від сорту і догляду, інколи дрібна і з хробачками - не означає без хімії. Ну але звичайно, якщо 30 кущиків, то за ними можна дивитися, а за полем ягід так не вийде.
Вже давно не купуємо ніяких ранніх овочів-фруктів. Вони в мене в принципі не викликають ніяких смакових відчуттів і бажання купити теж. Мама моя зі своєю подругою на її(подруги) городі вирощують без хімії всяке - малинка, кабачки, огірки, морква,картопля і т.д. Те і їмо. Ну звісно щось купується. Броколі, наприклад. Малий мій, до речі, дуже перебірливий. Багато чого ще зовсім не їв ніколи. Цитрусові, наприклад, виноград, ягоди хіба в компоті...На днях був казус. Малий нічого майже не п'є, окрім узвару. Ну от чоловік купив сушку, але десь в магазині, промислову. І такий вже в неї був запах "ядрьоний", навіть я запідозрила недобре. В результаті малий підійшов, понюхав узвар в горнятку, скривився, сказав - Фу, кака, хімія...І навідріз відмовився від того узвару.
Я теж би з радістю їла все домашнє, городнє. Але так як у нас нема ні власного городу, ні вже тепер села, то й доводиться купляти все в магазинах, чи на базарах. А тут в нас на районі не сильно вибір є магазинів з овочами, фруктами. Тому полуниця в одному тільки, без вибору варіантів) Буває що мамі деколи приносять для купівлі жіночки своє городнє, хоч теж не впевнена, що воно без хімікатів вирощене.
Ми так само купуємо. І не переймаємось. Звісно, стараємось вибирати щось краще - не гниле, але й не як картинка з журналу. А стосовно хімії скажу одне. Порівняйте середню тривалість життя селянина і жителя міста. Плюс-мінус однакова. Порівняйте хвороби найбільш поширені - теж буде плюс-мінус одне й те саме. То де ж те славнозвісне здоров"я від вживання суцільно натуральної городини? Може, не тільки в натуральності їжі справа?
мені мама як приїзжає з села розказує завжди про те) як сусіди зправа і зліва кроплять городи-сади. щоб менше бурянів. щоб швидше достигало.. а я завжди як їдем попри села і бачу як пасуться корівки біля дороги думаю- от воно чисто екологічне молоко.. пс. то щоб бути впевненим на 100 відсотків) тре самому то все вирощувати.. пс 2. купила я тиждень тому яблука в Метро - з наліпкою органік- шось 45 грн за кг.. купила бо цікаво- яке це органік яблуко.-поки почистила -воно все коричневе стало- давно такого не бачила.. хіба в дитинстві )
А мій сусід з пульверизатора то все кропить раз в тиждень. Думаєте воно в мій город не летить? То все така важка тема, одне розстройство, чесне слово. Я вам більше скажу- люди для себе, не на продаж, гаратають в землю літри всякої труйки і потім кажуть «та то своє, натуральний продукт». Моя сусідка нітрофоску і кроплення жуків хімією не вважає, то мусить так бути. А минулого літа татів знайомий дзвонить- приїдь нарви дітям моркви молодої, бо зять кропити йде. Я під’їхала, якраз то все галонами розведене стояло і зять на низькому старті. В тій хаті 8 внуків. То вони нам багато городини давали, бо в нас швидше грядки, а не город. Після того випадку не беру нічого. То саме що в Сільпо купити. Я не розумію нащо то вирощувати з таким підходом. В сезон овочі не дорогі, дешевше купити ніж ті городи пів року обробляти.
згідна на всі сто.. по селах кроплять хімкою як має бути. при чому пропорції на хлопський розум. ніхто не париться скільки чого треба... чим більш тим кращ
Мене в останніх дописах лише слово "рання" по відношенню до полуниці хвилює))) в мене вже є рожевенька. Ґрунтова, без жодного синтетичного додатку.
я вже їм свою полуницю. Не кропила нічим, росте на агроволокні ( полоти не треба). Але доводиться змагатися з слимаками - хто швидше її з"їсть. Правда, її трошки є , наїстися не вистачає... Салат теж вже є, редиска дуже дохла - Посуха своє зробила. Картоплю люди кроплять- але в них вибору нема:картопля тільки вушка з землі наставила, і вже цурпалочки стирчать. Я навіть в малині бачила кладки яєць, перший раз в житті...
Дівчата, якщо не доглядати, при чому інтенсивно, кожного дня, виловлюючи всяких слимаків, жуків, комах, виполюючи бур'ян з корінням, а не просто сапкою, поливаючи кожного, кожного дня, то вихід один - хіматуру сипати. Моя бабця агроном, все життя на Провесні на Тракті попрацювала, так от. Вона цілими днями на маленькому клаптику городу (десь 3-4 сотики) працює: удобрює лише натуральним (посліди курей та ін.), вибирає бурянчики до єдиного, пам'ятаю як на помідори кидається фітофтора, то кожен!! листочок перевіряє. Довго можна писати про її працю, нелегко це,та врожай точно не кроплений. Але це важка праця! І ясно що навіть картопля за 10 грн вирощена повністю натуральним способом не виправдовує тих зусиль, чи помідори по 20.