На Василя - то в нас святе. Гості, діти, смакоти... Корзинки з сьомгою і фореллю з лимончиком. Салат з помідор черрі, фети і синьої цибулі. Прошутто з рукколою і пармезаном. Олів'є з куркою. Шиночка. Кіш з куркою і шпинатом, і трохи пармезану сипнула. Камамбер з горішками. Телятина з оливками і білим вином. Овочі гриль і картопляне пюре (для дітей). Торт, фрукти, диня.
Відбула я в неділю гості... Фу-у-ух... Бо то були старші дуже заможні наш друг і його друзі з ЛьондОну. Ну от чим їх здивувати, що готувати? В мене була невеличка паніка близька до істерики. Я знаю, що люблять і що готувати українцям, а що готувати британцям, які харчуються у кращих ресторанах Львова я не знала. Тут ще ньюанс, що вони опікуються одним дитячим інтернатом у Франківську і кожен рік по-ближче до Миколая приїзджають з подарунками тим дітям і заодне приємно провести час у Львові. Жили у Гранд готелі, харчувалися у Бачевських, потім ми у 36По пішли. Ну ви уявили приблизно... Пішла я ва-банк! Роблю я їм традиційну різдвяну вечерю із розповідями про традиції. Викликала свекруху, дещо замовила в одної жіночки ітого були: -вареники з картоплею/сиром і гречкою/капустою, -грибна підливка до вареників, -борщик у кружках (не ризикнула пісний), -фарширований короп, -мариновані помідорки і солені огірочки свекрухи, -бурячок, -нарізка сала і шинки, -кіш (не традиційний,але нашому другу сподобався колись), -сирник з персиками, -торт дрова під снігом (більше для мене) -узвар Ще були крученики з білими грибами, але чоловік сказав, що то вже забагато, то кинула їх у морозилку, не готувала. Вони були в захваті. Особливо розійшлися вареники з картоплею і підливка, і фарширована риба (в одного є єврейське коріння, то він чуть не плакав від радості). Що не пішло? Вареники з гречкою. Вони їх звичайно спробували, але я ще раз переконалася, що іноземці не розуміють нашого захоплення гречкою. Деякі навіть не знають що це таке. Але їли ВСЕ! Від сирника у захваті. Казали, що вони б краще його їли ніж їх різдвяний пудинг. Так що репетиція Різдва у мене вже відбулася.
Дівчата, хелп! Далі багато тексту, але я справді дуже потребую ідей і порад від досвідчених господиньок з правильними руками. Мають до мене приїхати куми на НР. Я вже давно не приймала гостей з ночівлею в період свят, маю трохи проблему з фантазією, бо не маю звички виготовлювати триповерхові страви і моє звичне меню на НР обмежується канапками з ікрою, мандаринами і ігристим вином. Як маю файний настрій, то ще олів"є роблю. Тут все ускладнюється тим, що з кумами буде доця 3,5 р, і з того, що я бачу, коли приходжу до них, що кума все готує їй окремо і вона їсть теж окремо. Треба: 1. Обід 31.12 (так щоб дитина їла, не планую щось особливе. Зроблю якусь рибну чи м"ясну страву і гарнір. Наприклад, картоплю-пюре і гуляш.) 2. Треба якийсь підвечірок (в основному для дитини, бо мабуть підемо десь гуляти містом і десь там будемо щось перехоплювати в кафешках) 3. Святкова (новорічна вечеря) канапки з ікрою олівє фрукти ігристе вино Що ще? Куму точно буде мало, навіть вночі. Ну і дитину треба погодувати. Треба щось серйозне додати, і думаю, мо ще м"ясні нарізки, оселедець, якийсь салат цікавий (накидайте варіантів, пліз) 4. Сніданок 01.01. - думала бельгійські вафлі, пусті млинці, сирники - щоб кожен вибрав, що буде їсти. До того всього дати мед, згущене молоко, варення, сметану. Далі - вони на вечір поїдуть додому, але між сніданком і від"їздом точно буде вилазка в місто (там точно будуть забіги на каву і до кави). Я думала перед від"їздом погодувати їх суші (ми в них часто разом крутимо роли, коли не обмежені в часі. Кожен з нас суші обожнює). Але думаю, чи той процес приготування суші не буде задовгий для людей, яким потім ще 250 км долати машиною. Треба так все продумати, щоб я перед тим дві доби не стояла біля плити. Бо я того страшне не люблю та й не дуже вмію смачно готувати. Ми звикли їсти все просте в приготуванні (типу каша і м"ясо-риба тушені, з якими не треба довго бабратися). Замовлення готових страв в сторонніх господинь не розглядаю, бо кілька разів пробувала, мій чоловік нічого з того не їсть.
ого, а нам можна до Вас на сніданок? як на мене то дуже багато, зранку,коли всі відсипатимуться, Вам треба буде все готувати. Я б вибрала щось одне з переліченого, зробила бутерброди, фрукти, чи як треба ситнішого яєшню якусь цікаву. Щодо того, що дитина їсть окремо. Мої діти їдять все, але якби не їли, то би була моя проблема і я би везла щось з собою в гості.
резонно. Правда, в мене млинці і вафлі готує чоловік, але його не менше шкода піднімати раненько, ніж себе Але Ви праві, скористаюсь Вашою порадою, при цьому може щось ситніше звечора лишиться.
Я б на святкову вечерю зробила якусь основну страву: м'ясо запечене, чи риба (ну, лише щоб з обідом не дублюватися) Може яку качку, щоб святковіше було. Роботи ж з тим мало: заздалегідь замариновати. До того якусь варіацію різотто, і соус, наприклад, журавлиновий, чи, яблука печені до качки. То вже, думаю, шансів залишитись голодними не буде. І дитині ок теоретично. На підвечірок - як варіант, сирна запіканка, яку можна зробити звечора, але, якщо чесно, те що розраховується на дитину краще узгодити з її батьками - може їй достатньо буде яйця зварити, чи банану, чи йогурту, тим паче ви будете по кафешках гуляти (там же ж дитина теж буде щось їсти). Ну, але як варіант, ця запіканка може бути на наступний сніданок. Або я би запропонувала на вибір вівсянку/омлет, тости з кількома додатками. Краще уточнити, чим вони люблять снідати. Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
Тут , дійсно, варто деякі питання уточнити з гостями. Наприклад, харчування дитини - знаю з власного досвіду, були раз в гостях моя подруга так намагалась догодити моїй Яні- розробила окреме меню для дітей , а моя козуля нічого з того і не їла . Тепер завжди беру з собою в гості для донечки тормозок і для чоловіка обов'язково Пепсі ))))
3,5 років - це такий вік, коли не знаєш, що та дитина таки буде їсти. Таки краще порадитися зі своїми варіантами, що приготувати дівчинці. 1. Я б карбонару зробила на обід. такі не великі порції. Супершвидко і смачно. Обсмажений бекон, вершки і пармезан + відварена паста і жовток. Мої діти все що з макаронами люблять. 2. Підвечірок можна кексики спекти разом з дитиною. І їй цікава забавка, щоб не нудилася, і що залишиться сміло на сніданок можна поставити. Роботи там - все змішати міксером і у паперові формочки у деку для маффінів. До кексів молоко, кефір чи какао запропонувати. 3. Для чоловіків на святкову має бути якесь гаряче м'ясо чи риба. І гарнір. Може якусь файну телятину знайдете. Не люблю на ніч свинину. Ну чи курятину можна, філе риби. І мариновані овочі зараз у мене дуже йдуть. Зі свіжих хіба помідорки чері. Можна капрезе з них. Теж ізі. Мої ще креветки замовляють і фруктовий салат з морозивом на десерт. 4. На сніданок я б не парилась. Свіжий хліб і нарізка м'яса, слаболоної риби, сиру+черрі. Для мене ще ікра - це НР. Малій нутелла буде за щастя. На НР-сніданок думаю можна. Або якщо буде можливість різних круассанів накупляти в Сільпо. Вони на другий день до сніданку мені не втрачають смаку. Якось так.
мій син почав після 3 років перебирати їжею. до того їв все і попихав пальцем)) так от печену картоплю він їсть в любому випадку)
ні разу не робила. Ця страва може не вдатися? На жаль, не варіант. В мене навіть формочок немає, бо поки що з випічкою я на "Ви". Може це і буде розвага для дитини, але для мене мордація. Я реально така "широка" господиня, що кексики звучить як запуск ракети на Марс. Я не прибідняюся і не "фліртую", я чесно того не вмію. і я не люблю. Записала в меню, дякую за ідею! То якісь їхнього виробництва Ви маєте на увазі? Вони є в кожному Сільпо чи тільки в Ля сільпо? Так і зроблю. Дякую за пораду.
@Kroshka Enot ви з дитиною не вгадаєте. В мене в середньої був період, що вона їла три продукти: яйце, помідор і м'яско))) і то мало бути окремо. Наприклад, яєшня з шинкою вже не їлася. А якщо там нюанс в тому, що мама дуже переживає за меню дитини, то вона й так буде стежити, щоб дитина зайвого в рот не клала. Спитайте. Щодо м'яса, то я зараз роблю дуже просто (терпіти не можу готувати, ну от просто від слова зовсім): кусок доброго м'яска 1,5-2 кг замаринувати в сіль+перець+лимонний сік+чебрець (чи що ви любите, мені чебрець дуже гарно йде)+ оливкова олія. На ніч в холодильник. В духовку на вогонь нижче середнього надовго. Утворюється гарний соус і те м'яско гарячим йде на обід до пюре/рису/булгуру, а потім через ніч вистигає і маєте що покласти на канапки.
Я за всі Сільпо не скажу. Але мали б бути всюди. Якщо не можете кекси, купіть якусь булочку чи ватрушку на підвечірок. Але знову питання чи мала буде їсти випічку, мучне. Може якесь смачне печиво майте. Для дорослих точно того підвечірку не треба. Карбонара не вдатися не може. Шпондер чи бекон (оте де салко з м'яском) ріжете на кубики. Обсмажуєте до їх стану шкварочок. На сковорідку кидаєте відварені попередньо спагетті. Додаєте вершки і пармезан (трохи лишіть для присипки готової страви).Перемішали. виключили вогонь. Додали жовтки і перемішали. Ну і сіль/перець. Фсьо. Виклали на тарілки і присипали пармезаном. Хтось ще любить до бекону додати цибульки чи часничку для обсмаження. Я цього не лю. Спробуйте зробити вдома як переживаєте, що не вдасться. Та суміш тертого сиру грана падано не так дорого в ашані. Ще є час.
Я щось рукави розлюбила. Воно варене виходить. Мариную прямо в керамічній формі, зверху накриваю тарілкою (якої не шкода). В процесі можна поливати соком, що утворюється.
@Kroshka Enot з дитиною не вгадаєте, мої в гостях і навіть вдома, коли є гості не їдять нічого, хіба ковбасу зі столу тягають, бо я такого не купую. Щодо закусок, недавно була в гостях і їла смачнющі канапки, я обожнюю швидкі салати, що можна намастити на хліб або грінку. Ми спочатку навіть не могли зрозуміти з чого це, а там все дуже просто, сир (той, що творог), авокадо, часник і майонез. З того часу в мене той салат завжди в холодильнику, тільки з майонезом домашнім я не бавлюсь, а даю сметану
@Kroshka Enot, нагадала собі ще простий "зимовий" салатик, може бути і святковим, який мені останньо дуже смакує: оселедець, фіолетова цибулька півкільцями (попередньо збризнути бальзамічним оцетом), яблуко дрібними плястерками, варене яйце, сіль, перець, трошки поцукрувати, заправити оливковою олією. Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
Юху, я це зробила. Випробувала по Вашому рецепті, все вийшло. Тепер можна і на новий рік пробувати. А ще свіжий салат, печену рибку, попкорн ,