Рівень освіти в українських школах і проблема освіти в цілому

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Hermi, 28 Березень 2019.

  1. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    Спонукало обговорити цю тему досвід роботи викладачем і декілька дискусій з колегами\знайомими. Насправді цікавить дуже багато.
    1) чи дійсно наша українська школа дає достатній рівень знань? Що дійсно потрібно вивчати в школі? Що є взагалі завданням школи?
    Дуже часто стикаюсь з такими "звинуваченням" батьків - в школі не навчили культури, не навчили життя. Навіщо мої дитині викладали хімію, якщо моя дитина не вміє елементарних речей (варити їсти\спілкуватись з людьми\незаймаються вихованням і т.п.).
    Тоді виникає наступне питання, а яка роль батьків у житті дитини?
    2) навіщо репетиторство? особливо відразу з першого класу?
    3) навіщо всіх поголовно запихувати в університет?
    На жаль в своїй практиці, зустрічала студентів, які не вміють читати і додавати числа! Невже таким людям дійсно потрібна вища освіта, і чим займались ці діти всі 11 років?
    4) і не менш важливе питання - навчання особливих діток. Я за те, щоб такі діти адаптовувались в суспільстві, але для цього потрібно мати кваліфіковані кадри, чи кожен вчитель пройшов навчання для роботи з такими дітками?
    5) ЗНО, користь чи шкода?
     
    • Подобається Подобається x 1
  2. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Виховання, навчання спілкуванню, емоційний інтелект - однозначно закладається в сім'ї, школа мала би це все підтримувати, а не навпаки, створювати дисонанс. Але - в реальності я слабо уявляю, скільки то треба часу/ресурсів/прицільних старань, щоб виховавати такі фахові компетенції у вчителів, я маю на увазі якості особистості з категорії: повага до дитячої особисті, "ширина" світогляду, адекватність, виваженість. Зараз то з розряду - як пощастить, то натрапиш на такого вчителя. Недавно обговорювали тут питання оцінок, реакції вчительки на слово "піся" - та вже з кожної труби нам говорять про сексуальну освіту, а вчителька соромиться, мамі зауваження робить...
    Я колись дуже цікавилась темою екологічної освіти - на мою думку, якісно змінити щось можна лише суцільною освітою для дітей, і, коли вони підростуть, тоді глобально щось зміниться для цілого суспільства. Але так, зараз то справа окремих ентузіастів і незначного відсотку населення. З рештою дорослих хіба "кнутом і пряником" можна в тій сфері працювати ефективно.
    Те саме з інклюзією - то за раз помахом чарівної палички не робиться, добре що взагалі робиться.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. Syrojizhka

    Syrojizhka Member

    1)В мене стійке враження, що деякі батьки плутають поняття школи як замінника виховання. Школа - це середня освіта. Базова освіта по основних технічних та мовних дисциплінах. Поняття самостійності, вміння поводитися у життєвих ситуаціях сюди не входить. Школа має навчити думати та вчитися самостійно.
    2) навіщо репетиторство? Абсолютно не потрібно. Буває, якщо дитина не встигає, не розуміє, то нічого страшного, потрібно докласти просто більше часу і зусиль. Зі сторони дитини. інколи репетиторство має сенс у 9-11 класі, для додаткових знань поза шкільним підручником.
    3) навіщо всіх поголовно запихувати в університет? Ні навіщо) я взагалі вважаю, що навіть ті, хто йдуть в університет, потрібно повчитися 2 роки, тоді піти працювати і через років 2 повертатися в університет, щоб вже мати чітку ціль, яку саме специалізацію потрбіно розвивати і які предмети для цього потрібно. На жаль, система вищої освіти не пристосована до цього, всі закінчують бакалаврат за 4 роки без перерви :sad:. Магістратура повинна бути розрахована на зрілих людей, із досвідом роботи та сильної мотиваціїю до навчання (а не як спосіб не йти в армію ще не рік)
    5) ЗНО? як спосіб знизити корупцію із сторони університетів - супер, але ж не тести.... У житті не буває варіантів відповідей, а підготовка до ЗНО не включає розгорнутих роздумів...
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. Havronia

    Havronia Well-Known Member

    1. Достатній рівень знань для чого?
    З досвіду - вчителька на перших зборах в 5 класі сказала : «Навчання - то таке, а людей ми з них зробимо!»
    А я то наївно думала, що в школу ходять вчитися :)
    2. Репетиторство для того, бо «всі так роблять», «в школі нічо не навчать», «мені шо жалко для дитини» і часто вчителі не допрацьовують або діти не встигають засвоїти ті «гігабайти» непотрібної інформації.
    3. «Університет» - це частина нашої культури

    4. З особливими дітками маленькими кроками йдемо вперед, принаймні в нашій школі є багато таких дітей, і вчителі поступово вчаться з ними працювати.
    5. ЗНО - однозначно користь. Не розумію «сліз Ярославни» навколо нього. Я пробувала :).
    Твір-роздум на задану тему, розгорнуті розв‘язки до задач з математики, аудіювання з англійської.
     
    Останнє редагування: 28 Березень 2019
    • Подобається Подобається x 4
  5. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    одного типажу, а робота репетитора натаскати дитину розв'язувати певний тип задач. Якщо були б задачі на довдення, тоді не сперечаюсь...а так. Хто більше вхопить. На жаль я стикнулась, що діти, з високими балами з ЗНО не вміють самостійно думати, не вміють генерувати власні ідеї, в них в голові є закладений алгоритм дій і все.
    Наступне, чим завинили діти з сільських шкіл, де в школі більше половини навіть не закладено в програмі (ну точніше так аргументують вчителі, яким лінь вчити або самі не знають того). Діти з міських шкіл мають на порядок кращі знання, ніж ті що прийшли з села. І таких прикладів є багато.
    ЗНО є хороша ідея, але не доопрацьована. Наші люди завжди знайдуть якусь лазєйку (я про натаскування).
     
  6. Havronia

    Havronia Well-Known Member

    А до ЗНО батьки натаскувалися в алгоритмах «кому, через кого і скільки дати».
    Ха-ха! Поганому танцюристу... Хто хоче, той вчиться, особливо при сучасних можливостях.
    Треба допрацьовувати :)
    А ви як в університет вступали?
     
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  7. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Нехай хтось і "натаскує", але як на мене ЗНО навіть в такому вигляді обмежує можливість корупції і дає кращі можливості талановитим і старанним дітям з незаможних родин. Я особисто знаю таких, наприклад, однокласниця моєї доньки, яка закінчила бакалаврат міжнародні відносини (було всього кілька бюджетних місць), поїхала на рік по якійсь програмі в Німеччину (жила в сім'ї, працювала там на півдня нянькою і вивчала мову, зарплати вистачало на оплату курсів і кишенькові). Потім вступила на магістратури вже в Німеччині. Без ЗНО їй той бюджет на міжнародних відносинах "не світив" точно, завалили б тільки так, а грошей ні на "порішати", ні на платне родина не мала. Дівчинка дуже розумна, здібна, старанна і добре вчилася в школі.
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
  8. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    тут можу посперечатись, сама зі сільської школи. І мені відвідування школи заважало готуватись до ЗНО, коли просила це пояснити на уроці, вчитель тонко натякав на репетиторство або такого тобі не треба.
    я не вважаю що ЗНО це є зло, ні, це дійсно шанс для мудрих незаможних дітей . Але ця система не досконала, вона пропускає всеодно заможних, але вже не через прямі взятки.
     
  9. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    напишу як вчитель, і як мама. і хоча мої діти ще не ходять до школи я вже готуюся, що не буде легко.
    1. школа має давати практичні знання, навчити вчитися, шукати, аналізувати і САМОСТІЙНО робити висновки, а не виховувати.
    багато батьків вважають , що "сплавив" дитину в школу і там з неї "зроблять людину". на мою думку основні людські цінності- емпатія, повага, співчуття, добро і т.д. мають виховуватися в сім*ї. вдома багатьом дітям не прививають почуття обов*Язку, але вчать, що в них є багато прав. тому в школі такі діти не поважають ні своїх однокласників, ні вчителів. з таким важко давати раду.
    2. репетиторство. чи потрібне в 1му класі?-ні. і в 2му теж не треба. та й загалом, якщо дитина хоче вчитися, то вона цілком спроможна всі знання осилити сама. звичайно, роль вчителя тут теж дуже важлива.
    3.
    бо "що люди скажуть.он в Галі/Маріки син університет закінчив(і то нічого, що він зараз торгує мобілками. але папір має)"
    звичайно, це неправильно. думаю з часом наші люди зрозуміють, що і людина, яка досконало володіє певним ремеслом(перукар, муляр, столяр, кухар тощо) має не менші перспективи. а точніше, думаю, і більші. адже вона робить улюблене діло, і робить добре.
    4. інклюзія ДУЖЕ важлива. з досвіду роботи з дітками з дислексією скажу, що вчителю ОБОВ*ЯЗКОВО треба пройти навчання аби знати як допомогти такій особливій дитинці вчитися. так, вчителю теж непросто, і потрібна допомога. вважаю, що в такій ситуації потрібен помічник вчителя/тьютор тощо. але це потрібно робити. на жаль в нас практично немає такої підготовки вчителів.
    5. ЗНО-однозначно +. просто наша система освіти "бракована", вона застаріла як змістом, так і методами. а ще є вчителі, які мислять застарілими схемами, які залишилися в минулому і морально, і ментально. я не говорю про вік людини, а про її спосіб мислення і світогляд. і це сумно.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 8
    • Подобається Подобається x 2
  10. Havronia

    Havronia Well-Known Member

    В міських школах так само, це залежить від вчителя, а не села чи міста.
    Тобто вам вистачило базових знань зі школи, щоб опрацювати додатковий матеріал, здати ЗНО і вступити без допомоги репетитора. Ви використали свій шанс, і інші можуть.
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. Oleksandrochka

    Oleksandrochka Well-Known Member

    Я теж здавала ЗНО в перший рік, тоді не було дуже на чому натаскатись, тільки оці книжечки для підготовки. А завдання на ЗНО не були подібними до книжечки. Треба було думати, а не по готовому сценарію діяти.
    Я однозначно за ЗНО. Наразі онлайн можна знайти будь-яку інформацію, роз'яснення до розв'язків і т.д. Тому - було б бажання в учнів. Здається, більшість сільських дітей тепер мають доступ до інтернету. Програма, наскільки мені відомо (принаймні мінімум), однакова для всіх.
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. Khrystik

    Khrystik Хороша дівчинка :)

    з англійської рівень складності тесту на ЗНО учні обирають - є базовий та для спеціалізованих шкіл. вважаю це правильно. якщо дитина хоче вступити у профільний виш, вона і має показати вищий рівень знань. для коледжів та інших закладів профосвіти - цілком досить опанувати базовий рівень.
    погоджуюся, що
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Hermi

    Hermi Well-Known Member

    в мене інше питання, чому не дають всіх необхідних знань в школі? я б не сказала, що це був додатковий матеріал, це був матеріал, знання якого перевіряють на ЗНО.
     
  14. Haidee

    Haidee Well-Known Member Команда форуму

    Здається мені, що проблему можна знайти всюди і на рівному місці, було б бажання. А воно є. Я ЗНО ще не здавала. Закінчувала сільську школу. Вчитися любила, хотіла, навчилася, здала вступні (ну ок, не на престижний і понтовий факультет, але мені було ок). З моєї школи багато дітей багато доброго досягли в житті своїми силами. Тому я отого всього "бідні сільські діти" не розумію. "Шкільна система освіти" - то єст шось таке дуже абстрактне. З досвіду мами другокласниці: є погано складені програми, є й непотрібні речі, натомість відсутні потрібні (наприклад, я б хотіла, щоб мою дитину іноземною вчили спілкуватися, а не зазубрювати слова), є якісь незрозумілі вимоги до оформлення, замість акцентувати на суті. Але попри то все, якщо дитина хоче вчитися, то при мінімальному заохоченні з боку вчителя і батьків вона собі буде вчитися. Хтось думає, що існують ідеальні системи освіти? Ну хвалять зараз фінську, але якщо поритися, то й там є недоліки. Просто зараз все такими темпами розвивається, що в закостенілих міністерствах не встигають переписувати програми. Я в 5 класі на географію що мала, щоб підготувати урок? Підручник і якусь книжку в бібліотеці. Зараз моя дитина в 2 класі давним-давно знає про кліматичні пояси, меридіани, материки, земну кору і навіть про те, від чого залежить сила тяжіння. Вже не є актуальним 45 хвилин розповідати про якусь окрему тему, сучасні діти то переросли. Я думаю, в найближчому майбутньому мають бути якісь глобальні зміни в подачі інформації в принципі. Щодо вищої освіти, то в нас поки що суспільство хворе на "три вищі освіти". Може б помогло заборонити брати на роботу людей з вищою освітою, якщо робота не потребує того. Ну бо "шукаємо офіс-менеджера, освіта вища" - то вкрай тупо. Може б тоді люди почали думати "ага, я навряд чи знайду відразу позицію десь в банку, то може я закінчу коледж, попрацюю трохи в тій сфері на позиції молодшого персоналу і тоді подумаю про вищу освіту". Що там ще. Для мене особисто важливі не дипломи, а освіченість, ерудованість, грамотність. Багато з того університет може дати, якщо є бажання взяти. Бо філософствувати про те, як все зле, і при тому писати разом "не" з дієсловами (то якась напасть) чи не взяти до рук хоча б елементарну книжку з історії, то тут таке. Зміна системи не поможе.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 9
    • Подобається Подобається x 2
    • Смішно Смішно x 1
  15. jylanda

    jylanda занууууда

    а в чому проблема з ЗНО, що на вашу думку є альтернативою? Я поступала в Україні ще до ЗНО , по досвіду знайомих, насправді воно дало шанси на вступ дітям з сімей в яких нема можливості заплатити за вступ. Це світова практика, є всюди свої недоліки, але це найкращий варіант. Навпаки вважаю, що молоді люди зараз свідоміші, у всіх є шанси на вступ, вже нема відмазки, ой мої батьки мене не "поступлять". Не важливо сільська школа чи міська. Не вперше чую від вас критику освіти, рівня студентів і т.д. Всюди є мудрі і не дуже, насправді нема змісту всім йти в університет, але у нас склалася така ситуація, що без диплому складно влаштуватися кудись. З часом і це зміниться, але думаю, що можливість вступу до ВНЗ обдарованих дітей без огляду на дохід сім’ї, це вже прекрасний результат ЗНО.
     
    Останнє редагування: 28 Березень 2019
    • Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  16. Oleksandrochka

    Oleksandrochka Well-Known Member

    Ті "не" з дієсловами і пунктуація, оооохх. Я не розумію, чому навіть викладачі ВНЗ, не в змозі дати раду. Але тут форум, а не лекція. Можливо, на лекції правильно пишуть)))
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Online

    Online Well-Known Member

    1. Попри різноманітні перегини, загалом вважаю, що наша школа дає непоганий рівень базових знань. Навіть на фоні закордонних шкіл про які точно знаю з перших вуст. Звісно, сільські школи слабші, але так було завжди. І так не тільки в нас. Однак, мотивовані діти з сіл теж поступають у виші і їх немалий відсоток.
    Ні, я не вважаю, що школа повинна займатися загальним вихованням, якщо це не якась приватна закрита школа. Навчити етикету, самостійності і дати собі раду в житті повинні батьки.
    Інша справа, що наша школа не вчить думати. Вона завантажує в дітей стандартизовані знання, шаблонне мислення і висуває стандартизовані вимоги. Таким чином виховує зручних дітей і майбутній офісний (і неофісний) планктон. Кумедно, коли після 11 років такої обробки роботодавці потім вимагають креативного мислення...
    [HIDE
    [/HIDE]
    2. Репетиторство в основному, коли дитина не тягне якийсь предмет. А батьки занадто зайняті або не мають знань чи бажання їй його пояснювати. У випускних класах для підстраховки перед ЗНО. Ну і є ще примусове репетиторсво в окремих вчителів, де оцінка прямо від цього залежить. В тих школах, де директори це толерують. Останнім часом цього суттєво поменшало, зокрема тому, що шкільний атестат взагалі ні на що не впливає при вступі і батьки трохи попустилися з оцінками. З одного боку, зле, що середня і вища освіта не пов'язані, з іншої - з нашим рівнем корупції хай краще так. Бо я добре пам'ятаю що було, коли вчилася я.
    3. Щодо поголовної вищої освіти... Основна причина - практично зруйнована система проф-тех освіти. Наші "міцні господарники" в 90-х вирішили трохи підзаробити і затіяли реформу з закриттям "неперспективних" і об'єднанням ПТУ. Вивільнені приміщення продали, бабло поділили. Плюс до того, виробництва масово закрилися, нових не було і попиту на робочі професії відповідно теж. Так з'явилося мода на юристів-економістів. Друга причина - повальна мода серед роботодавців періоду початку двотисячних, щоб всі працівники були з ВО, охоронці і прибиральниці включно) Такий період дорослішання вітчизняного бізнесу) Хоча це все вже давно не актуально, за інерцією серед багатьох батьків тягнеться досі: "диплом про всяк-випадок". Ну і зараз до того додалося "щоб не забрали в армію". Окрема тема - аспірантура як спосіб ухилення від мобілізації... Наша наука - це і так потьомкінські села, а з цим новим десантом...

    Але, як я вже неодноразово писала, систему вищої освіти чекають великі зміни. Відтягувати неминуче довго не вийде. Є об'єктивні причини і вони стають все очевиднішими.
    4. За кордоном завжди звертала увагу наскільки вільніше там почуваються люди з особливими потребами і наскільки інакше їх сприймають оточуючі. Дуже сподіваюся, що так колись буде і в нас. Інклюзивна освіта це незле. За умови індивідуального підходу до кожного учня. А це класи по 15 чоловік і 2 вчителя, а аж ніяк не 30+.
    5. ЗНО це великий прорив. Але судячи з інформаційного фону останнім часом, "міцні господарники" таки збираються пропхати відміну або таку його зміну, коли воно стане умовністю. Сподіваюся, що не вдасться.
     
    • Подобається Подобається x 5
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  18. cjomcjomka

    cjomcjomka Content - fairy

    Відповідальністю за дитину і її майбутнє кидаються, як гарячою картоплею :)
    Освіта в школі не замінить виховання в сім'ї та суспільстві. З іншого боку, завдання шкільних дисциплін мають бути такі, які діти можуть не перекидати на батьків і зробити самостійно.

    Децентралізація дала можливість школам бути різними. Бачу в цьому перевагу, але оскільки вибір школи став ситуативний (за пропискою), - не всі з цих переваг реалізуються так, як мали б.

    Проектне навчання та інтегровані уроки з різних дисциплін - це клас. Свого часу я не розуміла цього "приколу", але тепер я дуже за. Діти розвивають не лише hard skills , а і soft skills. Тематичні дні в школах, візити цікавих людей, виховні години - не про поведінку, а про щось справді важливе - це те, що в чудову сторону відрізняє сучасну освіту від тієї, яку мала я.


    стосовно ЗНО - зі сторони мені виглядає, що воно зробило вищу освіту доступнішою і вступ прозорішим.
    Але це загальне враження, за 5 років син здаватиме - то скажу з перших вуст. Якщо ще буде до того часу ЗНО :)
     
  19. Freedom UK

    Freedom UK Well-Known Member




    В мене багатенько родичів-знайомих, у кого діти закінчили 1й клас. 90% скаржаться, що діти вчитись не хочуть, дітям не подобається, нічого не знають і знати не бажають.
    Я згадую свої відчуття в 1 класі: я просто вчилась. Домашні завдання, уроки. До 6го класу була відмінницею і я не памятаю чи ХОТІЛА я, але супротиву не було. Це була моя справа і я її робила.
    Що змінилось?
    Мій випуск був першим "пілотним", коли вводили ЗНО. В класі тільки один хлопець займався з репетитором англійської мови: не для ЗНО. Паніки не було, всі здали, отримали 8-12, далі ДПА, розбіглись після випускного...
    Що сталось зараз? Ускладнили завдання?

    Малий через 3 місяці йде до 1го класу, переживаю, як би то хлопця намотивувати :girl_in_dreams:. І чи не буде нудно йому, бо ми вже рахуємо, пишемо, повільно читаємо...
     
  20. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Не буде. За фактом самого читання-писання. Але залежить від вчителя.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1