Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Almariel

    Almariel Well-Known Member

    У мене застої, якщо я на себе «геройськи» багато беру, дитина цілий день на мені, перевтома.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. Magnit

    Magnit Від себе не втечеш

    Сумніваюсь в нормальності цього стану... Якщо це одноразово - то, швидше за все, зовсім незручно спати. Може, краще на підлозі постелити, ніж на такому дивані? (думка вголос). Якщо ж часто терпне рука - варто звернутись до лікаря, на мою думку.
     
  4. JuliaKr

    JuliaKr New Member

    Добрий день. На вечір з'явилась маленька гулька у грудях, біля ключиці. Наразі температура 38.5, морозить. Я роблю массаж, прикладаю холодне, маду траумель с. Дитину прикладає, але він в менетккий собі молокосос. Намагаюсь сціджувати пімля массажу, але мало виходить (20 мл). Коли мала би спасти температура? І гулька має зникнути одразу, чи там буде ще якісь набряк?

    Дякую!!!
     
  5. Iruha

    Iruha New Member

    Доброго вечора. Вчора помітила затвердіння в лівій груді зверху. Досить таке велике. Мед, масажі, тепло, капуста, зціджування не допомагає (цілий день бавлюсь з тим). Мала не висмоктує (пробувала в різних положеннях). Не турбує, не болить, температури немає. Просто відчуваю під пальцями і не дає спокою. Може хтось підкаже що це може бути. Дякую!
     
  6. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    То може бути ще замало часу, щоб розсмокталось. Я б ще день-два просто прикладала дитину підборіддям в бік затвердіння. Якщо залишиться без змін, тоді зробіть УЗД.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
  7. WinterDog

    WinterDog Well-Known Member

    @Iruha мені допомагав наступний масаж від соска до руки, підціджування, тоді прикладала дитину. А після кожного годування прикладати холод щоб зняти набряк.
    З морозилки щось обгорнути в 2 слої рушником і так на 10-15 хв.
    Якщо не впораєтесь самостійно, можна консультанта покликати. і не затягуйте, якщо за кілька днів не стане легше сходіть на узд.
     
  8. ZikkA

    ZikkA Well-Known Member

    Мені ще допомагав содовий компрес. Чайну ложку соди треба залити склянкою окропу, добре розколотити. Скласти шматок марлі в декілька разів, намочити, трохи охолодити. Марля має бути добре теплою, але такою, щоб не ошпаритися і прикласти до грудей, зверху закрити махровим рушником, щоб було тепло і одяг не замочити. Целофаном не закривати. Бажано лягти під ковдру, щоб марля довше лишалася теплою. Через півгодини марлю можна дістати, рушник лишити, щоб груди були в теплі. Я ще перед компресом інколи йшла в теплий душ пробувала розцідити затвердіння і після компресу теж, або одразу після компресу пробувала так зцідити чи погодувати тою груддю дитину. Після цього намазувала місце затвердіння маззю Траумель-С або відбиту капусту прикладала. Через годин 3 процедуру повторювала. Температуру парацетамолом збивала, якщо піднімалася. За другою дитиною мене цей компрес просто рятував і без зайвих страждань. За першою дитиною сестра приходила масажувала і розціджувала, то було ДУЖЕ боляче.
     
  9. Iruha

    Iruha New Member

    Дівчата, дякую велике! Майже пройшло. Допомогло годування в сторону підборіддя і молоковідсмоктувачем теж в ту сторону. А як холод прикладала капусту з холодильника.
     
    • Подобається Подобається x 2
  10. Magnit

    Magnit Від себе не втечеш

    Ще можна додати вібрацій: пальці поставити на межі ущільнення і швидко коливати з боку в бік; прикласти електричну бритву/зубну щітку/іграшку, що вібрує.
    Можна перед годуванням, можна і під час, якщо це не заважає дитині і не відволікає її.
     
    • Корисно Корисно x 1
  11. WinterDog

    WinterDog Well-Known Member

    @Magnit о про щітку то ідея чудова.