Методики вивчення іноземних мов

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Harmony, 10 Квітень 2010.

  1. Gala

    Gala Well-Known Member

    Чи займався хтось вивченням мови по програмці duolingo ? Мені моя мала показала.вже я трошки почала по ній вчити.....в кого є якісь результати ?
     
  2. Nemi

    Nemi Well-Known Member

    я займалася на дуолінго німецькою і трохи дивилася на інші мови. але німецьку я вчила ще в школі, просто хотіла собі нагадати. мені здається, що програмка непогана, якщо хтось вчить зовсім з нуля, щоб придивитися до мови, сформувати собі якесь поняття, що то таке, як та мова виглядає. займатися і доходити до тих вищих рівнів, чесно, не бачу користі. там лише лексика ускладнюється, а речення далі відносно короткі. ну, і в реальному житті так не спілкуються. там одне слово ви побачите, може, в двох-трьох різних контекстах (може, більше, але сумніваюся, що там буде більше 10 різних речень з одним словом). щоб добре запам'ятати, з мого досвіду того мало, має бути в кілька разів більший обсяг матеріалу.

    я недавно дивилася відео поліглота Стіва Кауфмана, то він казав, що коли вивчаєш іноземну мову, треба опанувати початковий рівень (наприклад пройти один навчальний підручник рівня Beginner), а тоді одразу читати нормальні книги. цікаво, що він ще попереджує, що спочатку рівень розуміння буде десь так 30% і не треба цього лякатися, так і має бути.

    той же Кауфман має сайт для вивчення мов LingQ, методика якого мені дуже подобається, але там для безкоштовних акаунтів дуже обмежені можливості. от сам принцип залишається незмінним. тому просто підбираю собі самостійно тексти для читання, часом задивляюся на щось складніше (і жахаюся). але вже по собі помічаю, що з кожним разом впізнаю все більше слів (ієрогліфів зокрема, бо я намагаюся вчити японську).

    сайти типу дуолінго мають в собі ігровий елемент, який добре діє на початку, але якщо хочете вивчити до нормального рівня, то треба щось складніше.

    я б іще порадила сайт lang-8 - там пишете різні дописи мовою, яку вивчаєте, а носії мови вам їх виправляють. я роблю так. пишу речення чи два про що-завгодно (яка погода за вікном, який в мене гарнюній кіт). мені виправляють граматику. і потім я за тою ж схемою пишу знову речення, але про щось інше. головне, щоб застосувати правильно ту граматику, на яку мені вказали.

    зі слуханням я б радила вмикати собі на фон різні відео, радіо, новини і т.п. просто слухати і не стресувати від того, скільки незнайомих слів (а ліпше тішитися щоразу, як впізнаєте якесь слово).
     
    • Подобається Подобається x 4
  3. Olelesia

    Olelesia Brow-master

    Теж ефективний метод. Але кожен шукає свій. Наприклад мене виводить сам факт того, що я читаю слова і вони просто перед очима бігучою стрічкою йдуть, без смислу і якогось значення) Кожен шукає своє) А найголовніше-це практика. В будь-якій сфері і роботі.
     
  4. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    Підкажіть як найкраще опанувати граматику, саме англійської. Зі словниковим запасом, читанням і говорінням ( з граматичними помилками часом) проблем не маю. Завчити правила не проблема, цікавить як їх якісно і швидко адаптувати в говоріння, писання і тд

    Надіслано від мого SM-J700H, використовуючи Tapatalk
     
  5. Nemi

    Nemi Well-Known Member

    я б сказала, що "завчити правила - проблема". треба все-таки розуміти, звідки такі правила взялися, що вони означають. мабуть, було б простіше щось радити, якби ви уточнили, з якою саме граматикою виникають труднощі.

    можу підказати свій метод, як розговоритися англійською (випробуваний на багатьох з досить хорошими результатами).

    треба зосередитися на тому, яку думку ви хочете передати, щоб не намагатися за звичкою перекладати з української. і починати з простих речень, пам'ятаючи про порядок слів "підмет-присудок" (для речення), "залежне слово-головне слово" (для словосполучень). говорити коротшими і простішими реченнями. якщо важко точно передати думку, то описати в кількох реченнях, що маєте на увазі.

    якщо добре натренуватися ось так висловлювати думки, то вже потім легше нанизувати на просту структуру складнішу граматику.
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. lovikyou

    lovikyou Well-Known Member

    ви підказуйте, підказуйте, тут багацько читає тему =)
     
    • Подобається Подобається x 2
  7. lovikyou

    lovikyou Well-Known Member

    дівчата, шукаю гарну програму-словник, цікавить англо-українській напрямок.
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. GataNegra

    GataNegra Española de corazón

    @lovikyou Спробуйте ABBYY Lingvo.
    --- дописи об"єднано, 20 Лютий 2017 ---
    Я вважаю, що такий метод вивчення мови не є ефективним, адже слова потрібно вчити у контексті. Мати хороший словниковий запас недостатньо, аби вільно володіти мовою. Потрібно відчувати, у якій саме ситуації вживається те чи інше слово.

    А щодо повторення, то це, дійсно, працює))
     
    • Подобається Подобається x 3
  9. Gentle

    Gentle Well-Known Member

    Мені програма так зідентифікувала рівень мови, що тепер кольори вчу. Рівень бегінер. Мені здається, дуже слабенька ця апа.
    А класичний підручник - граматику автора Верби не пробували?
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. Virner

    Virner Well-Known Member

    У мене був схожий запит. Я поки в процесі імплементації правил в розмову. Займаюсь з репетиром. До того дуже багато моментів інтуїтивно говорила. Вона мені за 3 заняття всю граматику розклала у схемках, малюнках. І це не просто сухі правила - це як гра, в якій є логіка. І я НАРЕШТІ зрозуміла, чому тут так, а тут так :)
    А знайомі відвідували тренінг, типу "вся граматика за 2 дні". І теж казали, що дуже допомогло. А далі - практика, практика. Кину Вам посилання в карму.
     
    • Подобається Подобається x 3
  11. GataNegra

    GataNegra Española de corazón

    Практика - це основне, багато слухати (новини, серіали, фільми, подкасти, native speakers) і намагатися частіше спілкуватися. А вивчати граматику потрібно для того, щоб зрозуміти, чому у серіалах, новинах і т.д. говорять "саме так".

    Завчивши граматичні правила, ніхто ще не почав вільно спілкуатися, а от півроку, проведених закордоном, дають результат. Висновок - потрібно зануритись у середовище - читати новини іноземною, слухати іноземною, перекладати пісні, і т.д.

    Я саме так і вивчила мову: слухаючи подкасти по дорозі на роботу :girl_smile:
    --- дописи об"єднано, 23 Лютий 2017 ---
    На мою думку, основне (після мотивації, звичайно) - це системність. Знайдіть хороший підручник і не витрачайте час на апи)))
    --- дописи об"єднано, 23 Лютий 2017 ---
    Ось це і є хорошим рівнем володіння мовою, коли ви інтуїтивно відчуваєте, що і як казати. Чи часто ви згадуєте граматичні правила, спілкуючись українською? :girl_smile:
    --- дописи об"єднано, 23 Лютий 2017 ---
    До речі, кого цікавить саме британський варіант англійської, дуже хороший подкаст від Люка Luke’s ENGLISH Podcast
     
    • Подобається Подобається x 2
  12. loveterapy

    loveterapy Матуся-Анюсі

    А які ще подкасти можете порекомендувати ?. Бо я слухаю ESL podcasts - то досить виразно говорять, майже все на слух розумію, залежно від теми.

    Надіслано від мого SM-G350E, використовуючи Tapatalk
     
  13. GataNegra

    GataNegra Española de corazón

    ESL пробувала слухати, але не сподобалося - дуже затягують.

    Ось іще декілька подкастів, які слухаю

    BBC Learning English - 6 Minute English

    Learning English - English At Work - надзвичайно корисний для тих, хто працює з іноземцями

    Мені досить складно було зрозуміти, що в англійській мові для того, щоб попросити когось зробити щось недостатньо додати слово "please". Деколи такі прохання можуть звучати досить "rude" :girl_smile:

    А в цьому подкасті розповідають про необхідні вислови та звороти, які використовуються в повсякденному робочому житті. Наприклад,
    Would you mind opening the window?
    Could you please send me the document?
    I am afraid you might be wrong тощо.

    Подкаст поданий у вигляді аудіоновели, тому слухається із задоволенням

    Ще є аудіо від British Council

    Для зовсім початківців рекомендую серіал Extra або мультик Peppa Pig англійською.
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Інформативно Інформативно x 2
  14. Rona

    Rona Мама-йожик

    словарь Мультитран Російський, нема на то ради, дуже толковий, перекладає в кількох контекстах, залежно від галузі, також є "загальна лексика". Вже три викладачі мені рекомендували саме його.
     
    • Подобається Подобається x 4
    • Інформативно Інформативно x 1
  15. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    Дівчата, прошу порадити...
    Англійську ніколи не вивчала(закінчила спец. школу з поглиб. вивченням франц.), але свого часу по роботі довелось мені перекладати(з англ на укр.) дуже багато кореспонденції і технічної інформації. От я просто сідала з купою документів, онлайн словниками і консультаціями колег, які знають мову краще за мене. І перекладала дуже і дуже багато. Потім потреби вже в таких перекладах не було, але я хотіла вивчити мову. Двічі намагалась вчитись на курсах. Але так як з розмовною в мене повний нуль, то я двічі витримувала лиш два-три місяці, бо мені було просто нудно весь цей час співати пісеньку про алфавіт і вчити елементарні речі, типу Май нейм із...візуально я можу більш-менш коректно перекласти текст(без дуже складних зворотів), а от на слух я англ. зовсім не розумію. Нічогісінько. Що порадите? З чого мені почати? Знаючи себе, скажу, що мені підходять дедлайн-методи і категорично відкидаю монотонні, розтягнуті в часі заняття.
     
  16. GataNegra

    GataNegra Española de corazón

    Слухати. Я вище кидала посилання на подкасти. Подкасти BBC та British Council мають транскрипції, ви слухаєте один раз подкаст, потім читаєте транскрипт, потім знову слухаєте - і вже розумієте 70-90%.

    Я таким методом свого часу вивчила іспанську - за півроку регулярного прослуховування/перечитування/прослуховування вивела мову на середній рівень.

    Вивчення мови - це, власне, і є "монотонне, розтягнуте в часі заняття" :girl_smile:
     
    • Подобається Подобається x 4
  17. Valkiriya

    Valkiriya senior member

    Хтось вчився по методиці Каллана? Цікавить ефективність такого навчання.

    Sent from my m3 note using Tapatalk
     
  18. Merry

    Merry Well-Known Member

    Шукаю якусь програмку де б можна було створювати свій власний словничок, вносити потрібні тобі слова та прослуховувати їх час від часу. Чи не зустрічав хтось щось подібне ? Буду дуже вдячна за допомогу.
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. Materynka

    Materynka Well-Known Member

    На Lingualeo таке було.

    @Valkiriya, якщо ще актуально, Маю якраз змогу трохи порівняти: Цей метод підходить, якщо вам реально потрібна розмовна мова. Граматика одразу застосовується в розмові. Якщо б у мене була ще потреба, то пішла б ще раз саме до них.
     
    • Подобається Подобається x 2
  20. Gentle

    Gentle Well-Known Member

    Перекладач Google дає таку можливість, якщо в Вас є екаунт Гугл. Перекладаєте, натискаєте на зірочку і слово записується у ваш словник. Мені дуже подобається ця функція, оскільки я сама можу редагувати переклад (коли знаю, що він неточний) і записувати так, як мені треба.
    Одночасно ви можете прослухати як звучить слово.
    Крім того, цей словник можна експортувати в ексель (видрукувати і вчити з таблички).
    Може, є ще якісь функції, але мені достатньо і цих - я дуже задоволена.

    Дивитися відео на ютюбі з включеною функцією субтитрів (чи фільми з субтитрами). Можете вибирати ту тематику (і рівень складності), яка Вам цікава, це подвійна перевага. Але це розтягнуте в часі, бо немає вивчення мови : раз - і вже знаю.
     
    Останнє редагування: 27 Червень 2017
    • Подобається Подобається x 4
    • Зе бест! Зе бест! x 1