Аутоімунний протокол харчування

Тема у розділі 'Ой слаба я, слаба я...', створена користувачем Akina, 21 Липень 2020.

  1. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Маю діагноз АІТ. Про аутоімунний протокол харчування чула і раніше, але спробувати вирішила лише зараз, бо несподівано відкрила для себе, що аутоімунні болячки схильні переростати і поширюватися й на інші органи та системи. От маю думку, що мої проблеми з суглобами, травленням та шкірою, може, теж би трохи притихли дякуючи зміні харчування :girl_in_dreams:

    Не впевнена, що осилю жорсткий протокол (де немає навіть безглютенових круп, грибів та є обмеження фруктів), але виключити з харчування глютен, картоплю, цукор, рафіновані олії та молочне хочу спробувати.
    Маю ще трохи сумніви щодо яєць і кисломолочного (вони в ідеалі теж під забороною :sad: ).

    Знайшла на просторах інтернету кілька ідей як зробити такий експеримент трохи простішим та цікавішим. Поступовий початок
    IMG_20200721_132557.jpg IMG_20200721_132540.jpg

    30 різних видів овочів та фруктів на тиждень і ще кілька цікавих штук.

    30-60 днів такого харчування, кажуть, є корисним для практично усіх хто має різні аутоімунні хвороби - від Хашимото і Крона до вовчанки, псоріазу та ревматоїдного артриту. Дієта є "ускладненим (обмеженим) варіантом" палео харчування. Паралельно варто приймати харчові добавки, що сприяють покращенню травлення та збагаченню організму корисностями (найчастіше , це омега3, гліцин, Креон, глютамін та кальцій).

    Стверджується, що на такій дієті знижуються антитіла в аналізах та покращується загальний стан.

    Згодом можна поступово повернути деякі продукти (за винятком готових продуктів з магазину, глютену, картоплі та рафінованих продуктів - вважається, що з ними варто попрощатися назавжди).

    Отож, запитання. Кому теж актуально і хто давно не наважувався, може,
    , спробуємо влаштувати 2-міс марафон на ДП? Щоб ділитися знахідками, труднощами і варіантами рецептів?

    Пропоную з 1 серпня. Щоб до того часу встигнути підготуватися - здати свіжі аналізи, закупити жир, кокосову та оливкову олію, м'ясо, субпродукти та інші нетипові для звичного раціону продукти і зібрати більше інформації.

    Хто зі мною? ;)
     
    Останнє редагування: 21 Липень 2020
    • Подобається Подобається x 4
    • Креативно Креативно x 1
  2. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Накидаю картинок (сорі, поки більшість російською :girl_blush2:) але трохи згодом, як матиму час зроблю окрему табличку українською :girl_yes:
    IMG_20200721_140135.jpg FB_IMG_1594842932912.jpg FB_IMG_1594842942289.jpg IMG_20200721_140244.jpg IMG_20200721_135401.jpg IMG_20200721_135423.jpg Screenshot_2020-07-15-14-35-26-281_com.facebook.katana.png
    Я без круп точно не зможу та ще й розорюся :girl_haha: тому додаю і отакий список
    IMG_20200721_135326.jpg
     
    • Подобається Подобається x 4
  3. Barnaulka

    Barnaulka Well-Known Member

    Я :)
    Не АІТ, а просто алергік, організм якого давно просить пожаліти його.
    Тільки не знаю, скільки часу витримаю :girl_blush2:
     
    • мімімі мімімі x 1
  4. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Я теж не знаю :girl_crazy:я ніколи в житті на жодній дієті не сиділа :girl_impossible:
    Тому і шукаю та радію компвнії :)
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. Zoscka

    Zoscka Well-Known Member

    Я, але незнаю на скільки мене вистачить. В минулої осені пробувала, на 3 тиждні вистачило мого терпіння, не повністю строго по протоколу(теж по таких списках). Ттг зменшився, антитіла неперевіряла. Але стрес.... В моєму випадку більше стрес впливає на АІТ
     
    • Подобається Подобається x 2
  6. Materynka

    Materynka Well-Known Member

    Хочу кілька слів написати про свій досвід харчування. В мене нема аутоімунних захворювань. Але останнім часом я відмінила молочку, стараюся уникати швидких вуглеводів( каші, картопля). Відмовилася від солодкого. Скажу так це дуже важко одразу всього чітко дотримуватися. Потрібно наперед думати , що приготувати, і що з'їсти. Це викликає стрес, злість. Тому рекомендую починати маленькими кроками. Зі списку дозволеного вибирати те що найбільше смакує. Бо їсти насилу те що треба довго не витримаєте.
    І ще це треба сприймати не як тимчасову дієту, а як перехід на постійний спосіб харчування.
     
    • Подобається Подобається x 4
  7. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Не хочете знову спробувати за компанію? ;) Зараз літо, овочів багато є різних. Взимку, певно, важче трохи
    --- дописи об"єднано, 22 Липень 2020 ---
    Ні, насилу я точно їсти не буду. З субпродуктів лише печінку і лише у вигляді паштету сприймаю, навіть ця дієта не змусить мене поки їсти якісь інші тельбухи :girl_crazy:
    Так, я розумію, що буде непросто і обмеженнь досить багато, тому й залишаю собі "напівлегальні" кисломолочні продукти, яйця і безглютенові крупи. Найскладніше буде з перекусами і їжею поза домом, але поцікавилася в групі по АІП у ФБ то "бувалі" вже накидали мені варіантів трохи :) Якщо подумати, то ж навіть в пузатій хаті завжди є якісь овочі на пару і стейк чи рис з овочами. Ну і власне йогурт, сир теж норм в якості їжі не вдома.
     
    Останнє редагування: 22 Липень 2020
  8. Zoscka

    Zoscka Well-Known Member

    Хочу, правда ми ще на гв. І я не примушувала себе. Я солодкоїжка то купила кукурудзяну муку(хоча вона в заборонених). Молочки не любітель, але сир, сметана, йогурт час від часу їм. Я однозначно з вами. Думаю варто попробувати як ви вище написали забирати по 1 продукту, а не різко все по забирати.
     
    • мімімі мімімі x 1
  9. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    В нас теж ще є ГВ (на стадії завершення сподіваюся :girl_crazy:).
    Я вже придумую собі замінники солодкого. Мед куплю ну і фруктів є багато зараз. Я і раніше старалася йти в магазин за вафлями, а купити персик :girl_haha: Там перший тиждень в списку якраз зменшення цукру.
    Найважче буде з домашніми булками і хлібом, які чоловік пече на вихідних :sad: Але, може, вмовлю його згодом на якусь несолодку випічку з рисової чи кукурудзяної муки :girl_in_dreams:
    Ромашку, календулу, м'яту... замість чаю для мене загалом не проблема теж пити. Хоч зелений чай, наче, допускається. Треба ще раз перечитати буде :girl_blush2:
     
  10. Zoscka

    Zoscka Well-Known Member

    О та, мій чоловік теж пік хліб, запах на всю хату))) але правда під час карантину. Від хліба від того часу майже відмовилась, а ось від домашньої випічки. А от від капучіно незнаю як, бо тоді голова болить цілий день(а може це вже самовнушеніє).
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    я можу з вами тут трохи потусити
    2 місяці в мене експеримент - веганство) + без цукру і глютену
    влітку це не так важко)
    але були одноразові погрішності, якщо дійсно гарної якості риба\мясо (щоб загрузитись вітаміном B12), іноді чорний шоколад без доданого цукру
    яйця повністю виключила, молочку також, вона підвищує внутрішне запалення
    глютеном не парюся, він всерівно десь проскакує. хоча вважаю що без прямих показів його потрібно раз в скількись там зїсти, щоб ферменти на розчеплення були

    почуваюся прекрасно, солодкого не хочу (морозиво навіть на стевії якось важко їсти), шкідливого теж, мясо\риба стали трохи дивними на смак
    до яєць ніколи і не тягнуло, максимум до варених в Цезарі))
    але, також відчуваю що бракує чогось, сама не знаю чого, буду розширяти раціон, але залишати корисним
    довго до цього дуже йшла, щоб почати міняти харчові звички. тішуся що дійшла)
     
    • Подобається Подобається x 4
  12. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Мене було взимку переклинило і я 1,5 міс м'ясо не їла. Але в АІП м'ясо власне потрібне, навпаки наголошується на великій його кількості а також тваринному жирі.
    А от твій досвід без глютену та солодкого мені дуже цікавий. Хоч на оцьому протоколі стевії не можна, максимум тростинний нерафінований цукор.
     
    Останнє редагування: 22 Липень 2020
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    і як в тебе враження без мяса? я загалом вважаю що мясо потрібне, якщо воно якісне. особливо дітям, бо там амінокислоти, які їм дуже необхідні для росту\розвитку. і на постійному автоімунному протоколі певно теж
    тваринні жири так, іноді кращі для засвоєння ніж рослинні
    загалом жири то цікаве питання. наприклад в "школах діабету" чула думку про те, що при високому цукрі не треба боятися їсти фрукти, а от обмежувати жири, а нехороші взагалі забрати.
    взагалі та ж омега 3, може не засвоюватися. закордоном для цього здають панель жирних кислот і знають чого невистачає, як коригувати

    щодо стевії певно 1 раз хіба зїла. стевія ще має бути добра, чиста, бо деколи дають добавки, які дуже піднімають глікемічний індекс
    в нас дома зараз хіба кокосовий нерафінований цукор і є, для тих, хто пє каву)
    бо я не печу))) а бабусям, які хочуть пригостити внука теж роздала нерафінований
    з солодкого дозволяю собі іноді пастилу, крім шоколаду. чогось такого хочеться, коли працюю
    вчора ходила по справах, і бачила стійку з обіцяно якісним морозивом, то зовсім не хотілося, навіть якби хтось пригостив))
     
    • Подобається Подобається x 1
  14. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Рибу і яйця їла як дурна :girl_crazy:зробила для себе висновок, що без білку поки ніяк. Може, ГВ теж трохи впливає, але вегана з мене поки не вийде. Але готувала м'ясо і дивилася як всі їли ок.
    Мені в тій дієті ще муляє, що вся сім'я "мою" їжу їстиме може в половині випадків. Оце окреме готування, ох.
    Ну хоч зменшити трохи цукор і готувати на смальці замість рафінованої олії буде на користь всім.

    Я зараз в мами в гостях і от придивляюся, подумки аналізую що б можна було їсти на дієті, а що ні. Рис з котлетою (трохи підкорегувати її рецепт) - ок (бо для себе вирішила, що крупи безглютенові лишаю), а от прабабусині пончики - з погляду АІП зло в чистому вигляді (борошно, олія, пудра :girl_crazy:) але поки ще можна, то я їх наминала без докорів совісті і з насолодою :connie_pull-pigtail
    Ще читала про заміну в супах і гарнірах картоплі на корінь селери. Цікаво спробувати і пошукати де то вона продається. Певно, в Ашанах і т.д. мала би бути:girl_in_dreams:
    --- дописи об"єднано, 23 Липень 2020 ---
    А морозиво я люблю плодово-ягідне, то наразі "в сезон" цілком реально собі організувати корисне заморожене пюре чи сік. Тому думаю, з морозивом проблем не дуже буде. Про пастилу теж згадувала, але для мене то "зимовий варіант" якось. Загалом в мене зараз немає великої тяги до солодкого, якщо не купувати, то й не хочеться. В принципі тижнями можу не їсти ні шоколаду, ні печива.
    Планую ще керобу жменьку купити окрім меду щоб було. Ну і знайти рецепт яких сироїдних цукерок з кокосової стружки :)
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. Багіра

    Багіра Well-Known Member

    вони нормально добирають білок, їдять багато отих бобових
    якщо невистачає то беруть протеїни чи амінокислоти, суперфуди якісь. але мені зараз по стану здоровя неясно що можна, тому не лізу в то. але вважаю що то або неможливо або супер важко веганити без бадів, якщо прям обирати як спосіб життя
    ну і ГВ звісно, не той момент
    дуже важливий момент, в нас вже майже нема рафінованої олії. ще читала що на гусячому жирі дуже добре
    трохи складний прикол, нітратів там часто багато

    в мене до шоколаду дуже-дуже. а до шоколаду з горіхами)) що одне, що інше то нестача магнію
    але певно ще щось там є, бо вже пю магній в хорошій формі, і всерівно)
    кероб і сироїдні цукерки то ням ням)
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Ну от бобові якщо говорити про АІП то зле. Можна хіба стручкову квасолю і зелений горошок. Я жовтий горох з дитинства не люблю і не їм, та й всякий нут якось теж не пішов, кілька разів пробувала.
    От блін :sad: я мала на неї такі надії...
    В мене трохи серце шалило, то я приймала аспаркам - там якраз калій і магній, може, дійсно щось є в тому зв'язку магній-тяга до шоколаду. Бо якщо не купить чоловік і не лежатиме шоколадка розпакована на видному місці - можу тижнями не згадувати взагалі про існування шоколаду.

    Мені значно, значно простіше не купити, ніж не з'їсти, те, що вже є вдома - до покупок, певно, ставлюся значно свідоміше, ніж до харчування :girl_crazy:
     
    • Подобається Подобається x 2
  17. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Я зрозуміла, що окрім всіх інших причин з яких наголошують про достатній сон і відсутність причин для нервів на АІП маю ще одну :girl_haha: Поки лише готуюся до дієти, але от менша дитина вчергове відрощує зуби, не злізає з мене ні вдень, ні вночі, ниє безперервно вже кілька діб підряд і я вже жую що попало, в т.ч. спечені чоловіком булки з варенням в непристойних кількостях :girl_impossible:Сила волі у мене від недосипання і "задьорганості" падає страшенно :sad: Добре, що є "відмазка" - "мені поки можна, то я з 1 серпня цукру не їм", але ох, то точно буде не просто. Певно, тому й пишу тут щоб менше було спокус здатися :girl_crazy:
    Хочу ще піти здати свіжі аналізи щоб бачити з яких позицій стартую. Минулого разу антитіла виглядали значно краще ніж до вагітності (хоч то все одно були тризначні цифри замість нормальних скромно двозначних :girl_in_dreams:)
     
    • Подобається Подобається x 1
  18. Zoscka

    Zoscka Well-Known Member

    Теж думаю буде тяжко, але з вами за компанію буду себе контролювати)))) і ще важко бо переїзд то село, то місто трохи вибиває з колії. От думаю що з 1 серпня відміняти, від чого легше відмовитись. Аналізи теж хочу здати, приїду наступного тиждня до міста і здам, а то здавала ще перед карантином. П'ю л-тироксин, хочу знати чи зменшити дозу.
     
    • Подобається Подобається x 1
  19. Zoscka

    Zoscka Well-Known Member

    Ще питання як намисто необробленого бурштину помагає чи ні.
     
  20. Akina

    Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

    Я не знаю :)

    Ну що. Я на низькому старті. Хто ще? Від завтра починаємо зменшувати кількість кави, чаю та виключаємо цукор з харчування. Думаю, маючи ягоди то буде не так і складно. На крайній випадок коли "дайте солодкого, бо не можу" я вже маю мед, родзинки і кероб вдома :)
     
    • Подобається Подобається x 2