Психологія харчування

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Маруся-мама, 15 Вересень 2010.

  1. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    В мене зайві "кава з печивком" - це символ розслаблення, відпочинку, така психологічна ілюзія - втеча від щохвилинного смикання дітьми. І я навіть не думаю, що це проблема в своїй суті, ну бо ж таки треба себе трохи переключати, але недобре, що їжа сприймається як особливий бонус. Справедливості ради, не так навіть їжа, як ритуал заварювання кави. Мабуть, просто як найдоступніше задоволення, яке нескладно організувати. Іншими варіантами того ж механізму є вмивання, манікюр, ввімкнути музику (чоловік пропонує подарувати якісні навушники, мабуть погоджусь )), або просто вийти з дому, ну але це вже потребує більше зусиль, ніж зварити каву.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
  2. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    Я не можу снідати вівсянкою...точніше можу, але за годину я вже голодна знову. Мені ідеально зранку гречку з відбивною і борщем запити. Тоді буде діло. Але я так востаннє снідала ще як була вагітна, років 5 тому.
     
  3. Orman

    Orman Модератор-бомба

    Трохи повеселили. Яке м‘ясо по святах?
    От коли є хліб і олія в хаті. І всьооо.
    І це не культ їжі з‘являється. Це страх в спинному мозку.
    --- дописи об"єднано, 12 Березень 2019 ---
    Уявила манікюр під смикання дітей. Каву легше зробити і морально дешевше.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    От я так кожного дня снідаю (ні, не надоїдає, задоволення приносить навпаки) і до обіду взагалі не згадую про їжу. А тоді якщо є час і можливість нормальний обід, або

    І бачу, що оте розслаблення і втеча від дитячих турбот не в мене одної)


    Надіслано від мого TRT-LX1, використовуючи Tapatalk
     
  5. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    А Ви пробували ту саму відбивну але з вівсянкою?)
    Я, наприклад, взагалі не сприймаю "солодкі" варіанти вівсянки, з фруктами/йогуртами і т.д. А обожнюю її якраз, як ранковий гарнір.

    Надіслано від мого TRT-LX1, використовуючи Tapatalk
     
  6. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member



    Порції в мене не великі.
    Я от коли почала писати харчовий щоденник (і важити порцію), це стало для мене відкриттям. І я вже точно знаю, що звиклої порції обіду мені є замало. За годину вже починаю думати, що би ще пожувати.
    Тому й не дивно, що до 19-20 год я вже готова з"їсти слона.
    --- дописи об"єднано, 12 Березень 2019 ---
    Або бахнути 100 грамів :russian:
    Я жартую, звісно.
    Для мене корисною була вправа на одному тренінгу (по емоційному інтелекту), де ми розділили аркуш на 2 колонки, і в першій писали все, що здатне підняти нам настрій (додати енергії), в іншій все, що забирає енергію.
    Важливо було писати чесно.
    В мене в першій колонці на першому місці були подорожі, на другому - їжа.
    Потім тренер сказала думати ще. Тоді з"явились обнімашки, вишивка, книжка, хороший фільм, сеанс масажу та/або косметолога. Добре зроблена робота. і таке інше.
    То я вдома попросила чоловіка скласти такий список. Просто щоб він пам"ятав, що може сам впливати на свій емоційний стан.
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Fiancee

    Fiancee Well-Known Member

    Дівчата, розкажу трошки про свої бзіки. Я завжди була худа, дуже худа. З народженням дітей набрала кілограми, яких бракувало. Але стало так, що я стала не добре себе почувати, стало погано виглядати тіло і я стала собі не подобатись в дзеркалі. Не через додані сантиментри, бо вага моя і досі є достатньо невеликою. А поганий стан шкіри, целюліт і т. д. Тоді я ще не задумувалась, що щось не так з моєю харчовою поведінкою. Але коли я почала помічати, що вночі, коли прокидається немовля, я замість того, щоб впершу чергу дати йому груди, поки він ще не плаче я швиденько біжу на кухню і в темряві з закритими очима щось хапаю і жеру (не важливо що, те що є. Але, звісно, як є снікерс, то я зжеру його, а не котлету). Згодом я почала помічати, що прийшовши додому з прогулянки з двома малими дітьми я вимотана, як пес, помила, погодувала, вклала спати і знову жену на кухню зжерти пачку цукерок чи випити банку згущонки. І так по наростаючій, отого ненормального жертя ставало все більше і більше, аж поки я не почала то сама за собою помічати. Згодом я зрозуміла, що я так поводжусь від стресу. Поміж тим наша сім'я нормально харчується, але часто після нормальної вечері я відчуваю незадоволення, мені і далі треба зжерти чогось солодкого аби відчути радість. На нинішній день я таки позбулась нічного жертя, а вдень так і далі, вкладу дітей і шукаю, що б то проковтнути шкідливе. При чому я не відчуваю особливої насолоди від смачної шоколадки чи печива, я просто хочу це проковтнути. Тобто мої смакові рецептори не насолоджуються, а от мозок певно - так.
    Отак написала, прочитала і сама жахнулась. Тут певно річ не в дитинстві, а в психіці...

    Надіслано від мого MX5, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  8. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    у Вас пластівці чи крупа?
    Я буквально місяць тому зробила для себе відкриття, що я роками снідала власне пластівцями. Хоча типу дивилась, щоб на упаковці було написано, що їх тре варити 10 хв, а не запарювати.
    В Ашані на очі натрапила власне крупа, я купила, і наступного ранку прозріла - смак зовсім інший (а в мене ще й асоціація приємна, бо найсмачнішу вівсянку в своєму житті я снідала на вершині Драгобрату, і дивувалась, чому вдома не можу відтворити смак. Виявилось, що пластівцями смак крупи не відтвориш :girl_crazy:).
    І відчуття ситості після крупи триває набагато довше.
    При чому зараз мені крупа так йде, що я нічого не додаю взагалі. Варю на воді, без цукру. Без родзинок і бананів. Заходить зранку як в сиру землю.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
  9. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    крупа. Я в курсі того "приколу" про пластівці-крупа. Ми пластівці маємо на крайній випадок. Коли вже часу немає. Там ще є плющена і не плющена. Останню треба варити 40 хв, але вона найсмачніша. Але мені все одно не є ситно після неї.
     
  10. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Нема нічого жахливого. Це від перевтоми і стресу. Дати організму швидкий цукор - це самий простий спосіб "витягнути з ями".
    В мене в близьких друзів дитина в 4 роки захворіла на діабет першого типу.
    Тоді я дізналась багато нового про психосоматику і величезний вплив того, що ми споживаємо, на наш організм, здоров"я і життя.
    Але - коли в дитини гіпоглікемія їй дають цукерку, сочок з пакету, (ударну порцію глюкози).

    Бо тільки ці продукти здатні швидко привести до тями, в умовах, коли нема можливості зробити ін"єкцію глюкози.
    Задумайтесь: це ж наша фізіологія, організм (думає, що) вмирає, ми шукаємо швидкий порятунок тут і зараз. А потім будемо думати, чого так вийшло і як запобігти такому в майбутньому.
    І це я ще в дєбрі психосоматики не лізу. Хоча я в неї вірю.
     
    • Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  11. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Відчуваєте якісь пустоти, внутрішню ненаповненість?
    Мені подумалось по аналогії з шопоголізмом.
    Але ще може + особливості обміну речовин, я знаю кількох особливо худих людей, які от якраз можуть споживати гігантські порції.


    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
  12. Mansikat

    Mansikat Well-Known Member

    Так, такі списки можуть бути дуже помічними. Але, чесно, я щось не багато бачу альтернативних варіантів тій каві в умовах, що маю, хоча вони все ж є.
    З таких речей в мене ще навести (відносно) порядок, запалити свічки.

    Надіслано від мого Redmi 4X, використовуючи Tapatalk
     
  13. Руда Лисиця

    Руда Лисиця Шопоголік :-)

    були моменти коли й ні хліба нема, ні картоплини якоїсь. Були паскудні роки, були більш-менш. Рятував добряче власний город.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  14. rununkulos

    rununkulos Well-Known Member

    Це як про мене
    Дуже вас розумію. Я вже, практично, як півроку працюю над своєю культурою. Поки,її ще немає. Розумію, що в будь-який момент можу неврівноважено напхатись. Але позитивні результати є. Вони почали з'являтися з першими втраченими кеге...я влізла у весь свій старий гардероб, з L в S/M.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  15. rununkulos

    rununkulos Well-Known Member

    Це як про мене
    Дуже вас розумію. Я вже, практично, як півроку працюю над своєю культурою. Поки,її ще немає. Розумію, що в будь-який момент можу неврівноважено напхатись. Але позитивні результати є. Вони почали з'являтися з першими втраченими кеге...я влізла у весь свій старий гардероб, з L в S/M.
     
  16. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Левел № 2: кожна з таких речей дає різний об"єм "зарядки батарейок".
    Мені шоколадка підніме настрій на годинку, а подорож на вихідних "триматиме" як мінімум до наступних вихідних.
    У описаній Вами каві в момент спокою я особисто взагалі нічого кримінального не бачу.
    Але якщо б хотілося, можна урізноманітнювати свій "допінг", коли є для цього час і можливість.
     
  17. Fiancee

    Fiancee Well-Known Member

    Коли я повечеряла нормальною їжею і відчуваю ситість, я часто не відчуваю радості від того прийому їжі і тоді я хочу щось проковотнути солодке. Я не обов'язково хочу щось конкретне, просто щось, щоб наче доповнити чи то отримати радість. Я й не обов'язково відчуваю, який той смаколик смачний, але в мозку ставиться гапличок, що радість принесено.
    І так, я з тих людей, які їдять, як здоровий мужик і все рівно худі. Але коли я випиваю банку згущонки за раз, то це не може не позначитись на стані шкіри, на обличчі тощо. Та й проблема не втому, що я їм забагато, а в тому, що мені потрібно якусь каку з'їсти для радості, але радості не смакових рецепторів, а радості в мозку.

    Надіслано від мого MX5, використовуючи Tapatalk
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  18. Ari

    Ari Well-Known Member

    Моїм солодким допінгом, коли немає шоколаду, є сухофрукти і горіхи з медом, їм не похапцем, а кожну штуку чи то горіха чи то ізюм вмочую в мед і роблю таку собі насолоду.
     
    • Подобається Подобається x 2
  19. Olga Myrun

    Olga Myrun Well-Known Member

    якщо я поснідаю вівсянкою чи ше якоюсь такою штукою, то на автобусній зупинці вже хотітиму їсти)
     
  20. shokoladochka

    shokoladochka Well-Known Member

    Можливо Ви не свою порцію їсте ( треба більше). І якщо до каші додати сухофрукти, або ще салат з"їсти то повинно, б вистачити. Я снідаю рано в 7/30 до 11 мене тримає. Маю перекуси ( фрукти, які є по сезону).
    --- дописи об"єднано, 12 Березень 2019 ---
    є таке) я також мала таку проблему і зараз борюся з нею. Допомагає правильно розприділити калорії, які мені потрібні на день. Це не легко для мене бо це треба час і наперед думати про раціон/меню/закупку продуктів.....і.т.п. інколи зриваюся. Але якщо я правильно розприділяю білки/жири/вугливоди на день то бяки не хочу. А зараз з вагітністю, то тут просто жах( квашений огірок можу зефіркою заїсти((((((((
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1