Юридична консультація

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Taras N, 7 Липень 2011.

  1. MalvinkaLv

    MalvinkaLv Well-Known Member

    Треба почитати довіреність, які там конкретно повноваження для повіреного, чи має він право підписувати додаткові угоди до такого контракту і т.п.
    Якщо маєте копію, можете скинути мені в ПП, гляну.
    Ну і Ви можете в будь-який момент відкликати довіреність
     
  2. Altera

    Altera зачарована птуха

    Порадьте будь ласка нотаріуса в районі Бандери-Привокзальна (адресу, телефон ) , щоб можна було швиденько (є лиш кілька годин вільних) скласти довіреність на ведення бізнесу. До речі, а чи обов"язкова присутність того, на кого складається довіреність?
    Дякую.
     
  3. nibysh

    nibysh оптимістка з сумнівами

    @Altera, на кого--присутність не обовязкова. паспорт ,здається тре.
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. Kroshka Enot

    Kroshka Enot Well-Known Member

    Проконсультуйте, будь-ласка, по такому питанню:

    Якщо планується купівля квартири і є потреба розділити право власності між двома людьми (батько і син), з метою збереження контролю батька (бо син, на жаль, не дуже путьовий, і люди мусять застрахуватися, щоб майно не було бездарно "прос.ане").
    1. Чи є якісь додаткові підводні камені, коли право власності на квартиру не в одної людини (ну там складнощі при якихось бюрократичних процедурах (наприклад, заміна електролічильника на двозонний - перше, що в голову прийшло)?
    2. Які додаткові витрати?
    3. Чи заблокує частка батька можливість здійснення нотаріальних дій без його згоди (яка це має бути частка: 50/50 чи можна, наприклад 25/75?)?
     
  5. Magnoliya

    Magnoliya Well-Known Member

    чисто людське, якщо сину не довіряють то хай оформляють лише на батька, а там видно буде)
    якщо звичайна процедура то може робити будь хто з власників, в нас квартира приватизована на трьох але всі побутові клопоти я оформляю через себе(встановлення лічильника газу, повірка лічильників води, хоча квитанції приходять на батьків)
    якщо продаж, застава, прописка когось в квартиру чи інший правочин то має бути згода всіх власників
    при оформленні купівлі-продажі витрати від ціни здається залежать, але всі реєстрації певно прийдеться всюди їздити двом
    Я не юрист то суто особистий досвід, так що якщо помиляюсь то вибачте)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Мита чи податки звісно, залежать від ціни, то як на двох, то і мито на двох. Але я колись з сестрою оформляла спадщину, то виписувалось 2 свідоцтва про спадщину, на мене і на неї, по 50% кожного об'єкта - земля, хата, паї і т.д. То реально дорожче було на ціну бланків і ще якась фіксована плата нотаріусу була за оформлення кожного папірця, бо то реально 2 правочини виходить. І казав нотаріус тоді, що робити на 1 було би дешевше, але так як ми вже заявили на право на 2, то так і робили( не тому, що не довіряли, а навпаки, щоб не "повісити" те добро на когось одного, а думати разом, як тим розпорядитися). Тому підозрюю, що і процес купівлі 1 об'єкта на двох буде дещо затратніший в частині послуг нотаріуса.
    Не знаючи всієї ситуації, наявності інших родичів і т.п., радити щось важко, але я погоджусь з думкою з допису вище - купувати все на батька, а якщо та квартира має в подальшому належати сину, і ближчої черги родичів немає, одразу скласти заповіт, щоб в разі чого потім не було зайвих претендентів. Бо якщо є , наприклад , непрацездатний родич(інвалід), по пріоритету рівноцінний сину ( другий син чи дочка), то навіть не зважаючи на заповіт може претендувати на якусь частину...
    П.с. Я теж не юрист, знаю тільки трохи того, через що сама проходила...
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  7. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Дівчата, чи є хтось з кадровиків, бухгалтерів чи просто юристів, хто може оцю відповідь, знайдену в неті, підтвердити юридично чи прокоментувати, як робиться на практиці?
    "Що стосується переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років, то чинним законодавством не передбачено перебування у двох соціальних відпустках одночасно. Але й переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років у разі виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами якоюсь додатковою заявою і наказом не потрібно. Вона переривається автоматично — декретним лікарняним листом."
    Подробиці: Перший декрет → Відпустка до 3 років → Другий декрет: розраховуємо допомогу | Сайт для бухгалтерів бюджетних установ
    Справа в чому. Відділ кадрів принципово не розуміє, що я не зобов'язана писати ніяких заяв про вихід з першого декрету, якщо я вже їм занесла лікарняний листок від 01.06.18. Що від мене ще в праві вимагати? Заява в довільній формі про надання лікарняного у зв' язку з пологами та вагітністю від такого то числа потрібна чи ні?
    Бо скрізь пишуть і кажуть, що лише треба занести лікарняний в бухгалтерію і все. А тут мене з бухгалтерії відрядили до відділу кадрів, а там довели до абсурду і істерики. Буду вдячна, якщо хтось поділиться досвідом.
     
    • Співчуваю Співчуваю x 1
  8. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    А ви вже з першого декрету вийшли?
    Я йшла з одного в другий, передала лікарняне в кадри, а коли закінчилась перша відпустка, то писала заяву на наступну відпустку по догляду за дитиною до трьох років. Перша відпустка була до 17року, а менша дитина народилася в 16році
     
  9. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Ні, не вийшла. Власне через це в них і виникли "запитання".
    Я знаю, що так має робитися, як Ви написали. А от вони мені доводять, що мушу писати наказ про вихід з першого декрету і тоді оформляти другий...
    Почула сьогодні багато безглуздих теорій з їхньої сторони.
    В мене трохи інша ситуація з написанням заяви по догляду за наступною дитиною, бо попередній декрет закінчується 21 червня, а наступну заяву зможу аж написати 5 жовтня, коли закінчаться 126 днів лікарняного у зв'язку з вагітністю і пологами.
     
  10. svoybox

    svoybox Well-Known Member

    То напишіть їм те розірвання декрету, вам яка різниця?
     
  11. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Різниця в тому, що це юридично не правильно,наскільки я розумію. Як я можу розривати перший декрет сьогоднішнім числом, типу виходити на роботу і оформляти наступний, якщо я офіційно з 1 червня непрацездатна і перебуваю на лікарняному? Я з тих, хто відстоює свої права і вимагає дотримання законів.


    Надіслано від мого TRT-LX1, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 3
  12. Dominika

    Dominika Well-Known Member

    такий наказ(про вихід з декрету) вже давно не є обов'язковим. Я от не писала, коли вийшла.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Перестраховщики трапляються , нічого з тим не вдієш. У мене колись давніше був досвід, коли працівниця ходила в декрет один за одним 3 рази, не виходячи з попереднього. То ніяких заяв про переривання відпустки до 3х років не носила, але оскільки на той час були різні поради в різних джерелах, то разом з лікарняним просили від неї заяву про надання декретної відпустки і видавали наказ(хоч по законах не було такого обов'язку, бо лікарняний з позитивним висновком комісії чи уповноваженого з соціального страхування є достатньою підставою для нарахування і оплати відпустки по вагітності і пологах). Після пологів, коли закінчувався лікарняний, доносила заяву про відпустку до досягнення 3х років вже меншої дитини. Наперед таку заяву не візьмеш, бо в разі ускладнених пологів лікарняний продовжується, і стартувати з відпусткою до 3 років треба з наступного після лікарняного дня.
    Юридично ніби правильно так, як написано за Вашим посиланням, але чи варто у Вашому стані боротись з вітряками, тим більше якщо вони недостатньо компетентні? Доказувати можна довго, навіть якщо Ви праві 100%. І я завжди за правду, коли її можна добитись. Але якщо написати 2 заяви Вам не складає трудності і не обмежить якось Ваших прав на відпустки і виплати, то може , не варто паритись, і піти шляхом найменшого спротиву... Бо ті бюрократи бережуть свою п'яту точку перед перевіряючими, і коли не зовсім впевнені в інструкції ( а в нас вони деколи трапляються і взаємовиключаючі), стараються обкластися якнайбільшою кількістю папірчиків про всяк випадок.
    Тому тут вирішувати тільки Вам. І бережіть нерви і здоров'я, зараз це важливіше.
     
  14. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Дякую за відповідь. Розумію Вашу точку зору. Справді, не хочеться псувати собі нервів. Але. Вони вже попсовані. І я не люблю, коли з мене роблять дурну, якщо закон на моїй стороні. А де впевненість, що ті 2 заяви не обмежать моїх прав? Я не настільки розбираюся в нюансах, щоб знати, що вони можуть провернути, якщо я вийду з першого декрету. І чи від цього не зміняться виплати і триввлість відпустки. До того ж, вони пропонують абсурдний варіант: оформити заяви або сьогоднішним числом, або 22 червня, тобто мій лікарняний (відповідно і виплати розпочнуться не з 1 числа, яким оформлено мій лікарняний). І чи юридичноправомірно робити маніпуляції з виходом-оформленням людини, яка з 1 числа і так офіційно є непрацездатною згідно з лікарняним листком?

    Надіслано від мого TRT-LX1, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Я би не писала про вихід. Про надання відпустки по вагітності і пологах з дати лікарняного - написала б ( ми так практикуємо і при декретних лікарняних, коли йдуть народжувати і жінки, які на той час працювали, і видаємо наказ). Так точно нічого не порушується, можливо, дублюється, але то не страшно. Я теж з тих "затятих", вважаю, що має бути по закону,

    Роздрукуйте або покажуть з телефона ту статтю, і скажіть, що вимагаєте законних дій. І по секрету : "Інспекція по праці " - чарівне і страшне словосполучення для них.
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Таку я готова написати. Але ніхто і не пропонував)
    До слова, можливо маєте чи підкажете зразок такої заяви? Хочу написати її і щоб хтось доніс її за мене.
    --- дописи об"єднано, 4 Червень 2018 ---
    Показувала і зачитувала... Нуль реакції.
    --- дописи об"єднано, 4 Червень 2018 ---
    @Shapokliak я так розумію, Ви бухгалтер? То дійсно треба нести у відділ кадрів лікарняний чи можуть одразу в бухгалтерії прийняти?
    І ще одне питання щодо нарахування виплат по цьому лікарняному. Можете прокоментувати цей момент?

    Тобто, мені повинні порахувати не по мінімальній зарплаті, а по окладу моєї посади на момент звернення? Правильно я розумію?
     
  17. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    Я працювала і працюю в невеликих колективах, де відділ кадрів не передбачений. Лікарняний приносили безпосередньо керівнику, писали заяву, ми оформляли протокол рішення комісії ( чи уповноваженого) з соціального страхування (ми то означає я , інші ставили підписи), наказ директора про надання відпустки по вагітності і пологах, підстава - заява такої-то і лікарняний номер такий- то, потім я робила собі з наказу і протоколу копії, нараховувала лікарняний, заповняла заявку в соцстрах, приходили гроші, перераховувала жінці , а єсв - в бюджет. Все. Заява довільної форми, стандартна , зміст "прошу надати відпустку по вагітності і пологах з такого по таке число, листок непрацездатності #такий-то додається.
    П.с. І якщо там непрості відносини з посадовими особами, краще лишати собі копії, і віддавати лікарняний під розписку.
    Щодо суми нарахування у Вашому випадку, то Ви все правильно прочитали - мають нараховувати виходячи з окладу на вашій посаді на момент настання страхового випадку.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  18. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    З числа я маю писати того, що вказане в листку, навіть, якщо подаю заяву і листок на роботу пізніше?
    От власне, я не розраховувала на такий перебіг подій, не зробила копії і ніяк не зафіксувала, що листок залишився в них. Чекаю завтра на дзвінок. Надіюся, вони не геть чисто подуріли там.

    Щодо нарахування ще одне питання.
    Таке прочитала "Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266)."
    У яких власне випадках посадовий оклад не встановлюється?



    Надіслано від мого TRT-LX1, використовуючи Tapatalk
     
  19. Shapokliak

    Shapokliak Well-Known Member

    В заяві пишете згідно тих чисел, що і в лікарняному, інакше ніяк. Лікарняний майже ніхто не може принести в день виписки у випадку ваг.і пол., а звичайний лікарняний теж деколи приносять кілька днів по тому, як вже вийшли на роботу, всяке буває.
    Про "встановлення окладу" :
    Цього я точно не скажу, але як є штатний розпис, то кожна посада має якийсь встановлений або місячний оклад, або погодинну оплату , виняток хіба оплата "від виробітку", наприклад, покласти 1000 шт. цегли коштує стільки-то, залити 1м2 перекриття - ще щось. От робітник за місяць назбирує не завжди однаково. Може, то щось таке мається на увазі? Я не думаю, що то Ваш випадок. За Вами має зберігатися робоче місце, і воно або чекає на Вас, або там працює тимчасова людина. Значить, в штатному розписі є оклад, то має нараховуватись виходячи з його розміру.
    Я не є аж таким спеціалістом широкого профілю, можу порадити чи пояснити лише ті речі, з якими стикаюсь безпосередньо, тому якось так ...
    П.с. : я не думаю, що хтось всерйоз має наміри Вас ошукати чи загубити документи. Це державна установа чи приватна? В державних дуже перестраховуються, щоб все зробити правильно, бо лікарняний оплатить соцстрах, а єсв - установа з бюджетних коштів. Перевитратять - по голівці не погладять, бо то державні гроші. А приватники теж воліли би заплатити лікарняний з мінімального ( менше не можуть) , щоб заплатити мінімальний єсв , бо він йде за рахунок підприємства. Але свої права треба перевіряти і відстоювати. Ви працювали , сплачували внески - маєте право на належну по закону оплату лікарняних.
    П.п.с. Ви скоро більше від мене будете знати при такому грунтовному підході :girl_haha:
     
    Останнє редагування: 4 Червень 2018
  20. Miss Sixty

    Miss Sixty Double Boy Mama

    Дякую щиро за відповіді!
    Установа державна і велика, але, на жаль, деякі працівники навіть не в курсі, що цей лікарняний оплачується соцстрахом. Вони переконані, що то вони мені мають виплачувати:)

    Надіслано від мого TRT-LX1, використовуючи Tapatalk
     
    • Подобається Подобається x 1