Лактостаз чи мастит? що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Yaremko, 10 Листопад 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Yaremko

    Yaremko Well-Known Member

    Важливо.
    Зараз почастішали випадки, коли дуже швидко розвивається гнійний мастит. Це характерно для ситуацій, коли жінка заражена внутрішньолікарняною інфекцією (ВЛІ). Власне, нещодавно в пресі обговорювалась ситуацію в ПБ, що на вул.Мечнікова у зв*язку із кількістю заражень ВЛІ жінок, що народжували там.
    Тому, якщо у Вас підозра на лактостаз, мастит і Ви народжували в пологовому на вул.Мечнікова, як найшвидше звертайтесь по допомогу до лікаря. Консультанти Львівської асоціації радять звертатись до Людмили Жук, якщо Вам важливо зберегти грудне вигодовування.
    *********************************************

    Що це таке і з чим його їсти?

    Лактостаз- це закупорка молочної протоки, тобто застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози.

    Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болючістю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груді спостерігається розгалуження розширених вен. Нагрубання і болючість ділянки залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.
    Застій у протоках проходить через 24-48 годин після того, як з'явився. Поки протока закупорена, дитина може бути незадоволеною під час годування з проблемної груді, тому що молоко тече повільніше (ймовірно через те, що закупорка протоки здавлює інші протоки).


    Причини:
    Найчастіше це недостатнє або невчасне спрожнення грудей. Великі перерви між годуваннями - більше 1,5-2 годин. Наприклад, прогулянка тривалістю 3-4 години, під час якої дитина весь час спить і не прокидається для годування.
    Або обмеження тривалості годування.

    Детальніше про інші можливі причини лактостазу:



    Що робити?
    В залежності що спровокувало ми зобов'язані забрати причину!
    Основний алгоритм дій при лактостазі:
    Тепло перед годуванням (тепле пиття і теплий душ на плечі, груди), в душі можна трохи зцідити (щоб дитині було легше розсмоктати застій), тоді прикласти до грудей дитину в такій позі, щоб підборіддя дитини було направлене в сторону закупорки. Прикладання має бути правильним. Тривалість годування не обмежувати. Після годування можна накласти холодний компрес, мазь Траумель С на місце набряку.



    Потрібно виключити грубі масажі грудей.



    А що таке тоді мастит?

    Маститбактеріальна інфекція грудей.


    Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.


    Профілактика застоїв лактостаз/мастит!


    Вартує прочитати!
    Дівчата прочитайте як з простого лактостазу через дурість можна заробити абсцес!!! Будьте дуже обережні із масажистами, бо їх взагалі не потрібно!!! Абсцесс. Из практики консультанта по грудному вскармливанию


    Лактостаз, или застой молока
    Предрассудки о маститах
    Застой молока и мастит
    Повторяющиеся маститы – что я могу сделать?
    Мастит и лактостаз
     
    Останнє редагування модератором: 10 Березень 2016
    • Подобається Подобається x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. StMarta

    StMarta Member

    3 день після пологів, груди як камінь, дуже болять. Дитинка майже груди не брала, так як проблеми з сердечком. Зараз в реанімації, дозволили зцідженим молоком годувати, але не знаю чи такі тверді груди реально зцідити і розмасувати самостійно. РЯТУЙТЕ!! Порадьте медсестру чи акушерку, яка б змогла розмасувати груди!! Розумію, що сьогодні Різдво, але може хтось погодиться...
     
  3. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Подзвоніть на гарячу лінію, номер телефону в підписі верхнього допису цієї теми.
     
  4. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Дівчата, в малого знов зуби лізуть то вже кілька ночей на циці майже постійно. Согодні щось дивне, на груді, так поближче до пахви гулька десь як перепелине яйце, пласкувата, але іі видно, якщо знати куди дивитися. Сама грудь твердіша за іншу. Раніше, як мала застоі, то боліло добряче і температура могла бути, а цього разу нічого, тільки грудь тверда і те ущільнення. що це таке і що з тим робити? Малого потрохи прикладаю, але він вже великий 2 роки і 2 міс. Прикладається по хвилині і на тому все. Ну і валєтом теж не хоче.
     
  5. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Ущільнення болить? Який то день, 1-й? @KAPUCHINKA
     
    Останнє редагування: 9 Березень 2017
  6. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Ні, не болить. Так, 1-й.
     
  7. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Спробуйте той самий алгоритм - тепло, душ, погладжувати в сторону соска ущільнення легенько, зцідити, прикласти дитину підборіддям в сторону ущільнення, краще на тривале годування, якщо ще є на сон - то на засинання. Якщо змін не буде або стане гірше, наберіть на гарячу лінію.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  8. UliaLviv

    UliaLviv New Member

    Добрий вечір!Дитині 3 місяці,вже 5 раз астій молока на правій груді,температура 38.сьогодні побачила що на соску з'явилась біла крапочка і при зціджуванні молоко не тече з цієї протоки.прикладаю дитину нижньою щелепою до болючого місця,ставлю капусту,ходила і в душ і приймала ванну,пробувала легенько розмасажовувала і розцідити а біла крапочка всерівно є.я так розумію що це забита протока,як позбутись білої крапочки?
     
  9. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Стерильною голкою від шприця обережно(!!!) піддіти спробуйте.
     
  10. UliaLviv

    UliaLviv New Member

    Попробувала вже другий раз,обережно,виступила кров і все.,дирочка утворилась,але біла крапка не виходить з неї
     
  11. TASJA

    TASJA Well-Known Member

    Вночі була 3-годинна перерва між годування ми і сильно до болю "набрала" ліва грудь. Цілий день даю донечці цю грудь. Вона ніби висмоктує, грудь стає м'якою, але цілий бік зі сторони паху болить наче синяк. Температура була 37,5, зараз вже 38,3. Перед годуванням маю тепле пиття, під час смоктання легко розмасовую, але біль не зменшується.
    Що я роблю не так? Чим собі допомогти?
    Затвердінь не прощупую
     
    Останнє редагування: 9 Червень 2017
  12. phobika

    phobika Well-Known Member

    Мала щось подібне минулого тижня. Затвердіння було дуже короткий час, але залишалась температура близько 39 і набряк, що болів, як синяк. Поміг сухий холод після годувань. Тобто грієте груди або п'єте тепле перед годуванням, годуєте і прикладаєте холодне. Ще можна капусту потім прикласти і мазати мазь траумель. То трохи складно з дитиною на руках то все робити, але дійсно дієво.
    Якщо температура заважає, то можна випити нурофен. Але головне - це холод, щоб зійшрв набряк.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. KAPUCHINKA

    KAPUCHINKA Well-Known Member

    Мені найкраще теплий душ допомагає. Але вважайте, я колись з темп 39 в душ пішла иозмасовувати і вода мені все холодною здавалася, то я підкручувала і підкручувала, розмасажувала добре, але мало там не вмліла. Бо загарячу воду включила, а високою темп, того не відчула.
     
  14. TASJA

    TASJA Well-Known Member

    Пішло на покращення.
    Але маю питання на майбутнє. Якщо давати постійно проблемну грудь, то що з іншою робити? А якщо дати іншу, то проблемна знов набирає.
    І ще, вночі намагалася годувати принаймі щогодини, але доця коли спить, то їй цицю неможливо дати. Я і молоком цвиркала, і якось запхала в рот, а вона не смокче. Як тоді бути?
     
  15. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    Наприклад, проблемну на довгі годування (на сон, під час, на прокидання), іншу між годуваннями.
    Проблемну треба часто давати, іншу поміж ділом теж, щоб там не було застою. Дослухайтесь до відчуттів.
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. anita

    anita New Member

    Щойно прочитала. Чи актуальна буде моя порада? Бо мала постійно ті закупорки під час годування
     
  17. Samhayne

    Samhayne Well-Known Member

    @Suzi Болить ліва грудь, при чому не вся, а та половина, що ближча до правої. Нагрубань, ущільнень, почервоніння не має. Малий бере грудь нормально, але мені боляче, коли ссе. Приклала капусту. таке враження ніби то синяк, болить не глибоко всередині, а зразу під шкурою. Болючі відчуття при пальпації. Чим собі помогти?
     
    Останнє редагування: 14 Липень 2017
  18. Suzi

    Suzi Moderator Команда форуму

    @Samhayne тепло перед годуванням, холод після годування, тонким шаром траумель. Зараз як, краще, гірше, так само?
     
  19. Samhayne

    Samhayne Well-Known Member

    Спершу заболіла ліва, то поки з нею возилась (вичухала), розболілась права, тут складніше, вчора була висока температура. Розмасажовувати важко. Болить верхня доля (типу між декольте і шлейкою бюстика). Як прикласти дитину, щоб діставав до неї?
     
  20. Samhayne

    Samhayne Well-Known Member

    В чоловіка вийшло краще розмасажувати ніж в мене.
     
  21. Rodionochka

    Rodionochka Безнадійна оптимістка

    Мене тут по темах носить))). Вчора була ще в темі про брак молока, сьогодні тут.
    Вночі їмо так: в 22-00 купання і циця, спимо десь до 00-30, 1-00. Потім їмо, і далі були ось майже кожну годину, максимум 1,5 години. Вже другий раз починає десь з 04-00 години боліти одна грудь, намацую гулю. Їсти з неі практично відмовляється, трохи там щось цямкає. Досить боляче нею годувати. Минулого разу гуля була десь добу, може півтора. Було почервоніння, але потім все пройшло, мала розсмоктала. Т не було, просто почувалась не дуже. Сьогодні під ранок знову на тій же груді гуля, але в іншому місці. Буквально за годину розперло. Морозить, Т зранку була 38,4. Зараз 38,1. Потіють дуже. Не виспана, голова дуже болить. Короче ковбасить. Мала ту грудь бере з неохотою. Якось втискаю. Вже ніби й гулі нема, але ще болить і Т. Що за напасть і чому так швидко ті застоі робляться? В попередні ГВ такого не було жодного разу. Я вже, чесно, холодна від того ГВ...