Розвиток дрібної моторики малюків

Тема у розділі 'Немовлята', створена користувачем Gossip, 30 Січень 2012.

  1. Gossip

    Gossip Member

    - лишайте поза форумом

    пропоную в цій темці зібрати опис вправ на розвиток дрібної моторики малечі, котрі стануть в пригоді всім батькам що дбають про своє чадо!!!
    [​IMG]

    Поділіться досвідом, навчіть інших :d25: :girl_in_love:

    Ваш новонароджений малюк постійно розвивається і в один прекрасний день Ви помічаєте, що ручки, раніше зімкнуті в кулачок, раптом починають розслаблятися, відкриваючи долоньку - саме час починати робити вправи на розвиток дрібної моторики руки. Це допоможе вашому малюку не тільки швидше навчитися контролювати свої маленькі ручки та пальчики, а також сприяє більш ранньому розвитку навичок розмовної мови.
    [​IMG]

    Вченими доведено, що точка, яка відповідає за розвиток мови немовлят, знаходиться на внутрішній стороні долоні, і постійне стимулювання цієї точки призводить до більш раннього розвитку комунікативних навичок. Таким чином, роблячи вправи на розвиток дрібної моторики руки, Ви не тільки допомагаєте малюку в "освоєнні" своїх ручок і пальчиків, але також наближаєте той довгоочікуваний момент, коли Ваш малюк виголосить своє перше слово:girl_in_love:!

    Отже, які вправи на розвиток дрібної моторики руки Ви можете використовувати на даному етапі? Почніть з масажу долоньок, який допоможе остаточно прибрати тонус м'язів: погладжуйте круговими рухами самі долоньки, починаючи від центру і по спіралі до горбку великого пальця, розпрямите кожен пальчик, погладьте його з усіх сторін, злегка помасажуйте. Щоб малюку було цікаво, і заняття взяли образ веселої гри, можете проробляти ці вправи під "Сороку-ворону".
     
    Останнє редагування модератором: 10 Лютий 2012
    • Креативно Креативно x 1
  2. zlatovlaska

    zlatovlaska Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Для більших діток...
    Змішати велику і дрібну квасолю, або квасолю+ горох.
    Дати завдання розсортувати по тарілках окремо.
    Розвивається як моторика так і логіка.
    Ще зробила малій з пляшки свинку, в кришечці є отвір, в який запихаються палички для рахування. Годуємо свинку:)
     
  3. natiok

    natiok Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Ми з донею в 11 місяців бавимося у шашки))) Розставляємо все на свої місця, білі шашки на біле, чорні на чорне, дуже нам така забавка подобається, 5 хвилинок займає=)))
     
  4. Malyatko

    Malyatko New Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Ми теж з фасолькою "бавимося".Насипаю в одну миску фасолю, даю пляшку з вузькою горловиною,щоб одна тільки фасолина пролазила і так по одній кидає в пляшку поки не закінчиться .....
     
  5. Nola

    Nola Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    я також пробувала дати малюку таку забавку, проте під час бавлинки він таки взяв одну до рота, тому я більше не експериментувала, бо налякалась щоб десь випадково не ковтнув
     
  6. Asda

    Asda New Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    На рахунок фасольки, я теж вважаю, що якщо нею і бавитись, то лише під пильним наглядом. В моєї сусідки, малий почав раптово чхати. Вона вже не знала, що з ним робити, ніби і не хворий. А він аж через день вичхав фасолину, яка невідомо як туди потрапила. Фасолина вже аж набухнявіла. Добре, що все добре скінчилося. Але береженого і Бог береже :)
     
  7. Hexe

    Hexe Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Я малій купляла таку іграшку [​IMG]

    дуже їй сподобалась, часом навіть тепер бавиться:) паралельно можна кольори і форми вивчати:)
     
  8. BlackSheep

    BlackSheep Active Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    нам таку іграшку подруга дала побавитись,але катрусю несильно зацікавила така іграшка(
     
  9. malunka

    malunka New Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Hexe, а з якого віку можна вже таку іграшку?
     
  10. TanyaLviv

    TanyaLviv New Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    І в нас також така іграшка є. Кума дарила старшій доці. Дарила десь в рік напевно, було цікаво малій. Скоро і менша буде вже бавитись
     
  11. prolisok

    prolisok Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    а я розкладаю соломку на годувальному столику а Каролінка складає як сама хоче , дуже ефективно , її то подобається бо ще й гамати можна :girl_yes2:
     
  12. Mammy

    Mammy Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    А де можна придбати таку іграшку-лабіринт? Щось я їх ніде не бачила? (
     
  13. Nata

    Nata Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    ЇХ зараз багато розвелося, я купувала колись у Знайці, тепер бачила у багатьох дитячих магазинах. В Ікеї є схожі штуки.
    Ще можна видрукувати картинку, залити клеєм і нехай дитина засипає крупами різними ну або порвати на шматочки серветки і так ту картинку "розмалювати".
     
  14. Hexe

    Hexe Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    я купляла малій коли їй десь місяців 8-9 було. спочатку їй дуже подобалось, потім був період нецікавості(тривав 2-3 місяці) тепер (їй вже 2 роки) знову дуже подобається:)
    Такого плану іграшки є різної "важкості" ця простенька, а є більші, з більшою кількістю формочок і тих "дротиків" по яких рухаються формочки.

    ---------- Додано в 23:07 ---------- Попередній допис був написаний в 21:46 ----------

    Ще в нас є пазли такого плану, малій дуже подобається. На 2-4 частинки кожен пазл - вона вміє складати, а от на більше частин щось ї не дуже подобається.
    [​IMG]

    ---------- Додано в 23:12 ---------- Попередній допис був написаний в 23:07 ----------

    або ще маємо такого плану алфавіт. теж прикольний, бо всі детальки різних кольорів можна повитягати, потім шукати потрібну літеру чи форму і складати.
    [​IMG]
    [​IMG]

    ---------- Додано в 23:18 ---------- Попередній допис був написаний в 23:12 ----------

    ми свою купували колись в Спартаку на ярмарці дитячих товарів. Зараз в багатьох дитячих магазинає, але в деяких відповідно як на мене не дуже "адекватні" ціни. Можна на Південному подивитися, там колись був магазин Еко-товарів та були подібні іграшки. В Антошці були, але там трохи дорогувато як на мене.

    ---------- Додано в 23:19 ---------- Попередній допис був написаний в 23:18 ----------

    Тут є:)
    http://peppi-toy.com.ua/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=37&Itemid=1
     
  15. Asda

    Asda New Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Я купила своїй Малечі такий мячик
    http://direct.asda.com/ASDA-Play-and-Learn-Pull-Apart-Shape-Sorter/000737494,default,pd.html
    яким можна бавитись, як м'ячиком, так складати в нього різні фігурки. Всі фігурки різної форми, тому дитині потрібно включати логіку, в який отвір, що вкладати. Поки що ми тільки "пробуєм на зуб" і м'яч і фігурки (які не влазять повністю до рота-тому безпечні), але підростем то, сподіваюсь, будем "бавитись правильно":girl_wink:
     
  16. kur

    kur Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Дівчата, будьте обережні з фасолинами, горохом і всім таким маленьким!В мене малий в два роки їв родзинки та засунув одну родзинку в ніс... виймали в лікарні, чесно - страшно! а якби це була фасолина... погано стає...
    У нас дрібну моторику розвивають пазли, розвиваючі кубіки, на яким все добре пришито та прив'язано, іграшки з різними наповнювачами, те саме тісто.
    Коли малому було 6 місяців, то я зробила йому намисто з маленьких іграшок та великих гудзиків. Ці всі іграшки я помістила на 3 товсті міцні нитки. Малого хватало надовго. А поки він це все перебирав, то я могла і щось їсти зготувати. Головне, щоб міцно трималося і були відносно великі деталі.
     
  17. Margarett

    Margarett Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Також знаю одну історію про кісточку від лимома, яку потім ЛОР дитині тим спец. шприцом вимивав з вуха. А фосоля, то навіть навмисне таке не вигадаєш. Дитина матері зі страху не сказала, що собі в ніс запхала фасолинку. І так, лягла спати, але "все таєне стає очевидним". До ранку та фасолинка проросла і пагін виріс з носика, то так і витягли. Добре, що той пагін в інший бік не виріс. Ото іграшки би були .....
     
  18. dieSonne

    dieSonne Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Ніхто не відміняв нагляду за дитиною. Коли йдеться про розвиток дрібної моторики і мама свідомо тим займається з дитиною використовуючи дрібні крупи, бусинки, гудзики - дитина перебуває під наглядом мами. Спеціальні вправи з перебирання, сортування, пересипання чи нанизування достатньо робити 5-10 хв. на день для гарного розвитку пальчиків, покращення координації рухів та тренування пінцетного зажиму. Мама, що пропонує дитині такі вправи, зобов'язана перебувати поряд з дитиною в цей час, допомагати і наглядати за нею. По закінченні вправ, матеріали ховаються в недоступне місце і дитина з задоволенням чекає наступного дня.
    Без нагляду дорослих категорично забороняється залишати дитину сам на сам з кухонним інвентарем, їжею, поряд з небезпечними предметами, гарячими поверхнями, біля води і т.д. Ці прості правила стосуються усіх мам без винятку і гарантують безпеку, життя та здоров'я Вашим дітям.
    Є безпечні, великі іграшки з якими можна дитину залишати сам на сам, а є речі, які потрібно контролювати. Дорослі мають пам'ятати про це. Кісточку від лимона дитина не засунула в процесі гри, бо ж лимонами не граються, це не іграшка. Значить дитину саму залишили за столом з їжею, а це недогляд, маленька дитина без нагляду і вдуситися могла тим лимоном і ще що завгодно з ним зробити. Тому не треба в темі про розвиток дрібної моторики ширити страшилок про неуважних мам і пригоди з їхніми дітьми, бо діти і пальці собі ріжуть ножицями, і недопалки їдять на вулиці поки мами ля-ля з коліжанками або дивляться улюблені серіали по тв. Свідома, уважна мама в курсі про правила безпеки і роботи з дрібними іграшками і матеріалами для розвитку. Не плутайте розвиток дрібної моторики з бавленням дрібним предметами без нагляду. Одне і інше розвиває моторику в любому випадку, але коли це робиться свідомо, то всі цілі і здорові, а коли вдома без нагляду лежать дрібні, небезпечні для дитини речі, то можливість нещасного випадку дуже велика.
     
  19. Margarett

    Margarett Well-Known Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    Ніхто і нікому нічого не ширив. Я з Вами цілком згідна щодо написаного. Нікого я абсолютно не страхала. Просто ще один привід для того аби по-максимуму не залишати дитятко без нагляду. Я і сама даю даю для гри й малі предмети, але лише тоді коли це бачу. В інакшому випадку не реагую на плачі за таким бажаним, бо як не бачу тої гри маю душевний неспокій.
     
  20. kur

    kur Member

    Відповідь: Розвиток дрібної моторики малюків

    я так само нікого не хотіла лякати. Мій малий не грався родзинками - він їх їв, дуже їх любить. А мама коли з малим грається, може просто відволіктись на секунду -і того достатньо.
    А мій малий грається для розвитку дрібної моторики от такими іграшками
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]